Szabadlábra helyezhetik Robert Kennedy gyilkosát

Az ügyben a kaliforniai kormányzó dönt majd, akinek jogában áll azt elutasítani vagy módosítani.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 08. 28. 9:23
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kalifornia állam feltételes szabadlábra helyezésekről döntő bizottsága támogatta pénteken, hogy elhagyhassa a börtönt Sirhan Sirhan, aki az 1968-as elnökválasztási kampányban megölte Robert F. Kennedy demokrata szenátort, az öt évvel korábban merényletben meggyilkolt John Fitzgerald Kennedy öccsét.

 

A fejlemény jelentős győzelem a most 77 éves Sirhan Sirhan számára, akit 1969-ben ítélték halálra a demokraták elnökjelöltségéért induló New York-i szenátor meggyilkolásáért, de még nem elegendő a szabadulásához.

Az elítélt szabadlábra helyezés iránti kérelmét eddig 15 alkalommal elutasító bizottság mostani döntése kilencvennapos felülvizsgálati időszak után Gavin Newsom kaliforniai kormányzó elé kerül, akinek jogában áll azt elutasítani vagy módosítani.

Robert F. Kennedy két fia pénteken Sirhan szabadulása mellett érvelt, az ügyészek pedig jelezték, hogy nem hoznak fel ellenérveket, sőt, részt sem vettek a pénteki meghallgatáson.

 

Douglas Kennedy, aki kisgyerek volt, amikor apját lelőtték, azt mondta, Sirhan megbánása könnyekig meghatotta, és szabadon kell engedni, ha nem jelent veszélyt másokra.

George Gascon Los Angeles-i kerületi ügyész előzőleg úgy nyilatkozott, hogy, a döntést jobb meghagyni Kalifornia állam kegyelmi bizottságának, amely majd felméri, hogy Sirhan biztonsággal szabadlábra helyezhető-e.

Robert Kennedy a demokraták egyik elnökjelölt-aspiránsa volt, amikor a 24 éves Sirhan 1968. június 6-án a Los Angeles-i Ambassador Hotelben lelőtte őt néhány perccel azután, hogy győzelmi beszédet mondott a kulcsfontosságú kaliforniai előválasztáson.

A palesztin születésű Sirhan családja 1956-ban települt át az Egyesült Államokba. Egykori vallomása szerint Kennedynek az 1967-es, hatnapos arab–izraeli háború során tett kijelentései miatt határozta el magát merényletre. Legutóbbi, 2016-os meghallgatásán azonban Sirhan sokadszorra azt vallotta, hogy nem emlékszik a gyilkosságra, csak az azt megelőző történéseket tudja felidézni.

 

Borítókép: Robert F. Kennedy Los Angelesben kampányol, 1968-ban 

Forrás: Twitter/RFKquote

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.