időjárás 2°C Szimonetta 2021. October 28.
logo

Tizenkét évi börtön kiszabását kérte az ügyészség Marija Kalesznyikavára

Forrás: MTI
2021.08.31. 19:41 2021.09.01. 17:04

Tizenkét évi börtön kiszabását kérte kedden a fehérorosz ügyészség Marija Kalesznyikavára, az Aljakszandr Lukasenka elnök tekintélyuralmi rendszerének megdöntésére indított tiltakozó mozgalom egyik vezéralakjára.

A 39 éves Kalesznyikava augusztus elején kezdődött pere a megkoronázása a fehérorosz ellenzékkel szembeni több hónapja tartó elnyomásnak, amelyet tömeges letartóztatások, ellenzékiek száműzetésbe kényszerítése, a civil szervezetek és a független média bezárása jellemzett – jegyezte meg a tárgyalás keddi napjáról beszámolva az AFP francia hírügynökség.

A tizenegy hónapja fogságban tartott ellenzéki vezető volt ügyvédjével, Makszim Znakkal együtt áll a bíróság elé. Mindkettőjüket „a hatalom megragadása érdekében szervezett összeesküvéssel”, „az állambiztonságot sértő akciókra való felhívással” és „szélsőséges szervezet létrehozásával” vádolják.

– Kalesznyikavát és Znakot tizenkét évi börtönre ítélhetik. Ma [kedden] tartották a zárt ajtók mögötti tárgyalást, és az ügyész ennek a büntetésnek a kiszabását kérte” – közölte Viktar Babarika ellenzéki vezető sajtószolgálata.

Babarika lett volna a legesélyesebb ellenzéki jelölt Lukasenka ellenében a 2020. augusztusi elnökválasztáson, amelyen az erősen kétes tisztaságú voksolás mellett hatodik mandátumára választották meg az egykori mezőgazdasági nagyüzemi igazgatót. Viktar Babarika bankárt, akinek a kampánycsapatában Kalesznyikava és Znak is dolgozott, még a választások előtt korrupció gyanújával őrizetbe vették, és idén júliusban tizennégy évi börtönre ítélték.

Kalesznyikava és Znak perében várhatóan szeptember 6-án mondanak ítéletet.

Kalesznyikava közben – a Riporterek Határok Nélkül nemzetközi jogvédő szervezet és Germain Rukuki Burundiban dolgozó aktivista mellett – felkerült az Európa Tanács parlamenti közgyűlése, a Václav Havel Könyvtár és a Charta 77 alapítvány által 2013-ban közösen alapított Václav Havel-díjra esélyes jelöltek közé. A 60 ezer euróval járó díjjal azokat tüntetik ki, akik az emberi jogokért küzdenek Európában és a világ más részein. A díj nyertesét a parlamenti közgyűlés őszi ülésszakán, szeptember 27-én hirdetik ki.