Török bevándorlásellenesek vettek volna elégtételt a szíreken

Az utcán akarták megbosszulni, hogy egy török fiatalt szír bevándorlók késeltek halálra.

2021. 08. 12. 19:03
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Török bevándorlásellenes tüntetők százai szíriai menekültek házait, üzleteit dúltak fel és autókat gyújtottak lángra Ankarában még kedd éjjel. Az indulatok azután szabadultak el, hogy aznap egy elfajuló verekedésben két szír bevándorló megkéselt két török fiatalt, akik közül az egyik, a 18 esztendős Emirhan Yalçın később belehalt sérüléseibe. 

A gyanúsított vallomása alapján a két társaság nem ismerte egymást, egy parkban szólalkoztak össze, majd egy „földön talált késsel” megszúrta, amit megbánt.

 

Bár a hatóságok azonnal kézre kerítették és szándékos emberölés vádjával letartóztatták a gyanúsítottakat, az utcára vonuló néhány száz fős tömeg a szír közösségen próbált elégtételt venni. Helyszíni jelentések szerint bevándorlásellenes és iszlamista szlogeneket skandáltak, majd a külföldiek vélt tulajdonán vezették le haragjukat, a majd hatmilliós török főváros szóban forgó környéke ugyanis ismert arról, hogy sok szíriai lakja. 

Fotó: CAGLA GURDOGAN/Reuters

A környék lakói közül sokan menekülőre fogták, mások a lakásukban próbálták átvészelni a támadást, és bár komolyabb sérülésekről nem érkezett hír, a közösségi médiára feltöltött képek tanúsága szerint gyerekek is megsebesültek. A randalírozást végül a rendőrség fékezte meg, 76 rendbontót őrizetbe vettek, ugyanakkor egyes beszámolók azzal vádolták a hatóságokat, hogy nem siettek az indulatok lecsillapításával. A rendőrség és a török média egyébként arra is figyelmeztetett, hogy az interneten álhírekkel, például régebbi bejegyzésekkel próbálják szítani a feszültséget.

Törökországban az utóbbi időben felerősödtek a bevándorlásellenes érzések, elsősorban azért, mert a nemzetközi erők afganisztáni kivonulása után újabb menekülthullámtól tartanak, miközben az ország már így is több mint ötmillió menekültnek ad otthont. A közösségi médiában több olyan felvétel keltett ijedséget, melyen afgánok tömegei érkeznek Irán felől, a hivatalos statisztikák is már több mint harmincezer érkezőről számoltak be. Recep Tayyip Erdoğan török elnök éppen a minap beszélt arról egy interjúban, hogy Törökország nem egy motel a migránsok számára, így minden szükséges lépést meg fognak tenni, hogy megfékezzék az érkezőket, például kerítést építenek és katonailag is megerősítik az iráni határt. Sőt az államfő azt sem zárta ki, hogy személyesen tárgyaljon a tálibok vezetőjével. A helyzetet ugyanakkor az ellenzék is igyekszik kihasználni: nemrégiben Bolu baloldali polgármestere például kezdeményezte, hogy tízszeresére emeljék a víz árát a külföldieknek, a Köztársasági Néppárt elnöke pedig azt ígérte, megválasztása esetén minden szír bevándorlót hazaküld, a költségeket pedig az unióval fizetteti meg.

30.07.2021

Special Operations on watch at the Iranian border

 

 

Borítókép: Több százan vonultak utcára Ankara főként bevándorlók lakta negyedében. CAGLA GURDOGAN/Reuters

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.