Törvénymódosításai miatt nyugtatja Varsó az amerikaiakat

A legutóbb megszavazott lengyel törvénymódosítások miatt emelt szót az Egyesült Államok.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 08. 12. 18:01
MORAWIECKI, Mateusz
Brüsszel, 2020. december 10. Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök nyilatkozik a sajtó képviselõinek, amikor megérkezik az Európai Unió állam- és kormányfõinek kétnaposra tervezett csúcsértekezletére Brüsszelben 2020. december 10-én. MTI/EPA/AFP/John Thys Fotó: John Thys
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alaptalannak nevezte Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő csütörtökön azokat a kritikákat, amelyeket az amerikai diplomácia az előző este a lengyel alsóházban megszavazott két jogszabály miatt megfogalmazott.

 

Antony Blinken amerikai külügyminiszter szerda este ugyanis „mély aggodalmát” fejezte ki a közigazgatási eljárásokról szóló törvény módosításáról, amelyet egy szenátusi kiegészítéssel a lengyel szejm szerdán megszavazott. Blinken a nyilatkozatában a jogszabály megvétózására szólította fel Andrzej Duda lengyel elnököt. Hírügynökségi jelentések szerint módosítás értelmében ugyanis harminc év elmúltával nem lehetne kétségbe vonni a közigazgatási eljárások során hozott döntéseket, ezen belül az akár évtizedekkel ezelőtt — például a holokauszt idején — elkobzott vagyonról szólókat sem. Viszont Washington és Tel-Aviv is úgy értelmezi a törvénymódosítást, hogy az csorbítja a holokauszttúlélők jogait, lehetetlenné téve nekik és az utódjaiknak a háború során elkobzott vagyonuk visszaszerzését.

 

A lengyel kormányfő Anthony Blinken médiatörvénnyel kapcsolatos kifogásaira is reagált. Ugyanis az amerikai diplomácia vezetője szerint az alsóházon átment tervezet veszélyezteti a média szabadságát, és káros hatással lehet az Egyesült Államok lengyelországi beruházásai körüli légkörre. Sőt, korábban Brüsszel is aggodalmát fejezte ki a csatorna jövője miatt

A módosítás, amely éket vert a jobboldali lengyel kormánykoalícióba is, lényege az, hogy nem európai vállalkozás ne birtokolhasson lengyel médiacéget és ez a javaslat érinti az országban működő, ellenzékiként számon tartott TVN24 hírtévét is, amely az amerikai Discovery érdekeltsége A csatorna ismert arról, hogy ellenzéki politikai véleményt képvisel, nagyon kritikus a nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság kormánypárttal szemben, műsoraikban gyakori vendég például Donald Tusk, aki nemrég az ellenzéki Civil Platform élén tért vissza a lengyel belpolitikába. 

 

A lengyel kormányfő megerősítette korábbi álláspontját, miszerint a módosítás nem irányul semmilyen konkrét tévécsatorna ellen. 

 

Borítókép: Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök 
Fotó: MTI/EPA/AFP/John Thys


  
   

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.