Veszélyes a levegő a görög fővárosban az erdőtűz miatt

Veszélyesen rossz minőségű a levegő a görög fővárosban, Athénban a város körüli erdőtüzek miatt.

Forrás: MTI2021. 08. 07. 11:02
null
Afidnes, 2021. augusztus 5. Erdõtûz pusztít a kelet-attikai Afidnes településen, Athéntól északra 2021. augusztus 5-én. Görögországban a 40 Celsius-fok feletti hõmérséklet és a viharos szelek miatt az elmúlt napokban több mint 150 erdõ- és bozóttûz keletkezett az ország különbözõ részein. MTI/EPA/ANA-MPA/Jánisz Koleszidisz Fotó: Jánisz Koleszidisz
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A füst és a már harmadik napja szinte folyamatosan hulló hamu miatt csaknem elviselhetetlen a levegő a nagyvárosban. A hatóságok fölszólították a lakosokat, hogy tartsák zárva az ablakokat, és lehetőleg ne menjenek ki a szabadba.
 

A szél éjjel csillapodott, ezzel lehetőségük nyílt a tűzoltóknak, hogy megfékezzék az Athéntól északra tomboló tüzeket

 – mondta el Vaszilisz Kokkalisz, az Athén és környékéért felelős polgári védelem helyettes vezetője szombat reggel a görög állami tévében.
 

A görög tűzoltóság az ország több pontján továbbra is küzd a lángokkal: nagyobb tűzfészkek vannak Évia szigetén – amely Kréta után a második legnagyobb görög sziget –, valamint a Peloponnészoszi-félsziget déli részén, az ókori Spárta területén épült Szpárti város környékén és a félsziget nyugati részén, Pirgosztól keletre.
Az oltásban ukrán, román és ciprusi tűzoltók is részt vesznek. Franciaország, Svájc, Svédország és Horvátország tűzoltó helikoptereket és repülőgépeket bocsátott Görögország rendelkezésére.

 

Lengyel segítség. Lengyelország tűzoltókat és különféle eszközöket indított útnak szombaton Németországba, hogy segítsék az árvíz utáni helyreállítást, valamint az erdőtüzek sújtotta Görögországba és Törökországba, hogy részt vegyenek az oltásban. A lengyel állami tűzoltóság országos központja a Twitteren közölte: 138 darab hűtve szárítót indítottak útnak a nyugat-németországi Rajna-vidék–Pfalz tartományba, ahol július közepén a szokatlanul heves esőzés súlyos áradásokhoz vezetett. Szombat hajnalban indult útnak a lengyel rendőrség egy helikoptere Varsóból Törökországba, nyolc rendőrségi helikopterpilótával és három tűzoltóval a fedélzetén. A helikopter, a pilóták és a tűzoltók az egy hete tomboló erdőtüzek oltásában fognak segíteni Törökország déli partvidékén. Közben Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő szombaton Twitter-üzenetben közölte, hogy görög hivatali partnerének segélykérő felhívására Lengyelország 46 tűzoltóautót és 146 tűzoltót küld Görögországba, hogy részt vegyenek a mediterrán országot sújtó erdőtüzek oltásában. (MTI)
 

 

Borítókép: Erdőtűz pusztít a kelet-attikai Afidnes településen, Athéntól északra 2021. augusztus 5-én. Görögországban a 40 Celsius-fok feletti hőmérséklet és a viharos szelek miatt az elmúlt napokban több mint 150 erdő- és bozóttűz keletkezett az ország különböző részein. Fotó: MTI/EPA/ANA-MPA/Jánisz Koleszidisz

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.