A szerelmet választotta a japán hercegnő

Mako hercegnő állítólag az 1,3 millió dolláros hozományára sem tart igényt.

Munkatársunktól
2021. 09. 09. 20:31
Mako hercegnõ; Komuro Kei
Toki, 2017. szeptember 3. Mako hercegn, a japn csszr unokja s Komuro Kei, Mako vlegnye az eljegyzskrl nyilatkozik a sajt kpviselinek Tokiban 2017. szeptember 3-n. A 25 ves Mako hercegn s a vele egykor Komuro a tokii Nemzetkzi Keresztny Egyetem dikjaknt tallkozott egymssal. Akihito csszr els unokja lemond nemesi rangjrl azrt, hogy frjhez mehessen vlegnyhez, aki kzember. (MTI/EPA/AP pool/Kambajasi Sizuo) Fotó: Kambajasi Sizuo Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Többéves huzavona után októberben, az Egyesült Államokban összeköti életét Mako japán hercegnő és barátja, Kei Komuro. Úgy tudni, Naruhito császár unokahúga és közrendű vőlegénye még 2012-ben találkoztak a tokiói Nemzetközi Keresztény Egyetem hallgatóiként, 2017 szeptemberében már az eljegyzésüket jelentették be, és 2018 novemberére ki is tűzték az esküvő időpontját. 

2018 nyarán azonban a menyasszony szülei közölték a vőlegénnyel, hogy a családjában kirobbant anyagi természetű viták miatt nem tarthatják meg az esküvőt az ügy rendezése nélkül. 

A pénzügyi nézeteltérés a vőlegény édesanyja és volt élettársa között alakult ki, utóbbi finanszírozta ugyanis a fiatalember jogi tanulmányait, a pénzt pedig visszakövetelte. Mostanra Komuro rendezte a pénzügyi kérdéseket, és elnézést kért azért, mert szerinte sok embernek bajt okozott azzal, hogy nem adott világos magyarázatot a helyzetet illetően.

Fumihito, a koronaherceg, a japán császár öccse közölte, hogy áldását adja lánya házasságára, de a japán embereknek még el kell fogadniuk azt. Mako hercegnő nagyon népszerű Japánban, és az apja szerint nem lenne célszerű megtartani a hivatalos ceremóniát, ha az emberek nem támogatják a hercegnőt. A japán császári családban mindenesetre nagyon ritkán fordul elő az, hogy az esküvőt a hagyományos szertartás nélkül rendezzék meg. 

Japán hírforrások szerint Mako hercegnő ráadásul valószínűleg el fogja utasítani azt a hozományt, amelyet a császári családból való távozásával ajánlanak fel neki, ami körülbelül 1,36 millió dollár (több mint 400 millió forint). 

Úgy tűnik, hogy a házassághoz kapcsolódó szokásos rituális szertartásokat sem tartják meg, így valószínűleg elmarad például az a szertartás, amelyen a jegyesek családjai ajándékot cserélnek, és az is, amikor hivatalosan találkozik a pár a császárral és a császárnővel a házasság előtt. Sajtóhírek szerint viszont még lehetséges, hogy a hercegnő tesz egy személyes búcsúlátogatást Naruhito császárnál és Masako császárnőnél, valamint Akihito volt császárnál és Michiko volt császárnőnél.

A jelenlegi szabályok szerint a női császári családtagok elveszítik státusukat, ha házasságot kötnek egy közemberrel. Így történt korábban Mako hercegnő nagynénjével, Sayako hercegnővel is, aki 2005-ben szintén egy közemberhez ment hozzá, és most civil állampolgárként éli életét. Mivel a japán császári családtagok nem rendelkeznek útlevéllel, Mako hercegnőnek először családi anyakönyvet kell készítenie Komuróval, mint egyszerű állampolgárral, mielőtt útlevelet kér. A jogi papírok benyújtása után a 29 éves hercegnő várhatóan elhagyja császári rezidenciáját, és új életet kezd férjével az Egyesült Államokban. 

Mivel Japánban női ágon nem öröklődik a trón, a császári monarchia veszélyben van: a jelenlegi uralkodónak, Naruhitónak egy lánya van. Testvérének, Fumihito koronahercegnek viszont két lánya mellett van egy fia, így a japán monarchia egyetlen reménysége a kamasz Hiszahito herceg.

Borítókép: Mako hercegnő és Kei Komuro az eljegyzésükről nyilatkozik Tokióban, 2017. szeptember 3-án 

Fotó: MTI/EPA/AP pool/Kambajasi Sizuo
 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.