Az afganisztáni problémákat Afganisztánban kell megoldani

Szijjártó Péter szerint szigorú feltételekhez kell kötni bármifajta együttműködést a tálibokkal.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 09. 22. 10:35
null
Lisszabon, 2021. szeptember 21. Az Associated Press amerikai hrgynksg ltal kzreadott kp az Afganisztnbl nemzetkzi sszefogssal kimenektett afgn ni labdarg-vlogatott tagjairl Lisszabonban 2021. szeptember 21-n. Afganisztnban augusztus 15-n kerltek hatalomra a radiklis iszlamista tlib lzadk, akiket hsz vvel ezeltt fosztott meg hatalmuktl az Egyeslt llamok vezette nemzetkzi katonai koalci. MTI/AP Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nemzetközi közösségnek szigorú feltételekhez kell kötnie bármifajta együttműködést az Afganisztánt uralmuk alá hajtó, iszlamista tálibokkal, például a nők és lányok jogainak biztosítása terén

– szögezte le Szijjártó Péter kedden New Yorkban. A tárca közleménye szerint a külgazdasági és külügyminiszter az afgán nők helyzetének jövőjéről szóló, online rendezett, miniszteri szintű konferencián vett részt az ENSZ-közgyűlés 76. ülésszakának keretében.

Felszólalásában arról számolt be, hogy a külföldi erők kivonása kapcsán a magyar kormány figyelmeztetett: meg kell akadályozni, hogy a dél-ázsiai ország ismét a terrorszervezetek menedékhelyévé, illetve masszív illegális migrációs áradatok kiindulópontjává váljon. Utóbbi komoly biztonsági kihívást jelentene mind az Európai Unió, mind pedig a térség számára, ráadásul felgyorsíthatná a koronavírus terjedését is – mondta.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, a jelenlegi helyzetet látva nem úgy tűnik, hogy ezen két pont bármelyikét is sikerülne teljesíteni. Hozzátette, hogy szerinte komolyan figyelembe kellene venni a környező országok álláspontját, miszerint az afganisztáni problémákat Afganisztánban kell megoldani. Végezetül pedig kiemelte, hogy a nemzetközi közösségnek el kell kerülnie a felelőtlen nyilatkozatokat, amelyek a régió destabilizálódásához vezethetnek. Emellett pedig világos feltételeket kell támasztani a tálibok elé, például a nők és lányok jogai terén, s ezek betartásától kellene függővé tenni bármifajta nemzetközi elismerést, együttműködést vagy pénzügyi támogatást. – Ha erre nem készek, akkor semmilyen kompromisszumot nem köthetünk velük – fogalmazott.

 

Borítókép: Az Afganisztánból nemzetközi összefogással kimenekített afgán női labdarúgó-válogatott tagjai Lisszabonban szeptember 21-én. 
Fotó: MTI/AP

Diplomáciai nagyüzem. Szijjártó Péter hét ország külügyminiszterével folytatott tárgyalást helyi idő szerint kedden New Yorkban az ENSZ-közgyűlés ülésszakának keretében. A külgazdasági és külügyminiszter grúz és indiai kollégájával, David Zalkalianival és Szubrahmanjam Dzsaisankarral egyetértett abban, hogy mindenképpen meg kell akadályozni a migrációs kiáramlást Afganisztánból. Magyarország több ázsiai és latin-amerikai országnak is segítséget nyújt a koronavírus-járvány elleni védekezésben, így Bui Thanh Son vietnami külügyminiszterrel megállapodás született 400 ezer adag AstraZeneca-vakcina eladásáról, ezeket még a héten leszállítják Hanoiba. Emellett Don Pramudwinai thai külügyminiszterrel is sikerült véglegesíteni az egyezséget 400 ezer oltóanyagdózis megvásárlásáról. Ecuador számára 20 ezer adag, különleges gyermekbetegségekkel szembeni oltóanyagot szállított le Magyarország, valamint 100 ezer védőmaszkot adományozott az ott tartózkodó venezuelai menekültek számára. Mauricio Montalva Samaniegóval, a latin-amerikai ország külügyminiszterével Szijjártó Péter megállapodást írt alá kedden a diplomáciai képzési együttműködésről. David J. Francis Sierra Leone-i külügyminiszterrel folytatott tárgyalásán pedig megállapodás született arról, hogy tízről ötvenre emelik a nyugat-afrikai ország diákjai számára biztosított magyarországi ösztöndíjakat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.