időjárás 4°C Miklós 2022. december 6.
logo

Az EU megállapodott az AstraZenecával, lezárul a peres eljárás

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2021.09.03. 15:33
Az EU megállapodott az AstraZenecával, lezárul a peres eljárás

Az Európai Bizottság megállapodást kötött pénteken az AstraZeneca gyógyszergyártó vállalattal a fennmaradó, koronavírus elleni vakcinaadagok szállításáról a tagállamok számára, a tavaly augusztusban kötött elővásárlási szerződés feltételei szerint.

– A megállapodással együtt lezárul a brüsszeli bíróság előtt folyamatban lévő peres eljárás is

– tájékoztatott pénteken a brüsszeli testület. Az Európai Bizottság áprilisban pert indított a brit–svéd gyógyszercég ellen, mert az nem tartotta be a szerződésben foglaltakat, és mert nem rendelkezett megbízható tervvel a vakcinák időben történő szállításáról.

A pénteken bejelentett egyezség értelmében az AstraZeneca kötelezettséget vállalt arra, hogy októberig hatvanmillió és december végéig 75 millió, illetve jövő áprilisig 65 millió adag vakcinát szállít az uniós tagállamokba. Sztella Kiriákídisz egészségügyért felelős uniós biztos úgy nyilatkozott, hogy a hetvenszázalékos uniós átoltottság ellenére továbbra is kulcsfontosságú, hogy elegendő vakcina maradjon tartalékban, mivel az oltottsági arány eltérő az egyes tagállamok között. Hozzátette azt is, hogy az EU az év végéig legalább kétszázmillió adag oltóanyagot szándékozik alacsony és közepes jövedelmű országokba küldeni a Covax-programon keresztül. 

A tagállamok részletes szállítási ütemterveket kapnak, és szállítási késedelem esetén korlátozott mértékű visszatérítést igényelhetnek.

Borítókép: Az AstraZeneca által kifejlesztett, koronavírus elleni vakcina. Fotó: MTI/AP/Kirsty Wigglesworth

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.