Befejezte négynapos szlovákiai látogatását Ferenc pápa

A katolikus egyházfő Sasváron a pálos rendi Fájdalmas Szűzanya kegyhelyen tartotta meg látogatását lezáró búcsúmiséjét.

MTI
2021. 09. 15. 16:24
FERENC ppa
Sasvr, 2021. szeptember 15. Ferenc ppa szabadtri mist tart a sasvri nemzeti kegyhelyen 2021. szeptember 15-n, Szlovkia vdszentjnek, a Htfjdalm Szz Mrinak az nnepn. A katolikus egyhzf ngynapos ltogatson tartzkodik Szlovkiban. MTI/EPA/Vatikni Mdia Fotó: Vatikáni Média
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Befejezte négynapos szlovákiai látogatását Ferenc pápa, aki a pozsonyi repülőtéren tartott rövid búcsúceremónia után kíséretével visszarepült Rómába. A katolikus egyházfőt a pozsonyi repülőtéren a három legfőbb szlovák közjogi méltóság, Zuzana Caputová államfő, Boris Kollár parlamenti elnök és Eduard Heger kormányfő búcsúztatta, ám rajtuk kívül a búcsúceremónián több más egyházi és állami tisztségviselő is jelen volt. Ferenc pápa elutazását közvetlenül megelőzően Sasváron (Sastín), a pálos rendi Fájdalmas Szűzanya kegyhelyen tartotta meg látogatását lezáró búcsúmiséjét. A szentatya szlovákiai látogatását lezáró homíliát hivatalos adatok szerint mintegy ötvenezren hallgatták a helyszínen. A szertartás végén a pápa köszönetet mondott a meghívásért, megáldotta az összegyűlteket, majd ajándékként elhelyezett egy aranyrózsát a Fájdalmas Szűzanya szobránál, s végül elbúcsúzott az ország lakóitól.

Ferenc pápa – akinek személyében negyedik alkalommal látogatott katolikus egyházfő Szlovákiába – vasárnap délután érkezett Pozsonyba. A pápát hétfőn az államfő fogadta a pozsonyi elnöki palotában, ahol a szentatya a szlovákiai politikai vezetők, a diplomáciai testületek és a civil társadalom képviselői előtt mondott beszédében a koronavírus-járvány utáni európai összefogásra és a gazdaság újraindítására szólított fel. Az elnöki fogadást után az egyházfő a Szent Márton-székesegyházban a szlovákiai katolikus egyház tagjaival találkozott, majd később a helyi zsidó közösség képviselőivel, illetve este szálláshelyén, az apostoli nunciatúrán a pozsonyi parlament elnökét, Boris Kollárt és a szlovák kormányfőt, Eduard Hegert is fogadta.

A pápa szlovákiai programja kedden az ország keleti részében, Eperjesen és Kassán folytatódott. Előbbi helyszínen Aranyszájú Szent János szerinti bizánci liturgiát vezetett, amire első alkalommal került sor Szlovákiában. A pápa ugyanaznap Kassán a többségében romák lakta Lunik IX. lakótelepre látogatott, ahol beszédében az előítéletek elhagyásának fontosságát hangsúlyozta, majd a kassai Lokomotív stadionban fiatalokkal is találkozott, akiknek a gyökértelenség és a pillanatnak élés veszélyeiről beszélt.

Fotó: Martin Divisek

A pápa látogatását a szlovákiai politikai és közélet képviselői kivétel nélkül rendkívül fontosnak és nagyon megtisztelőnek értékelték. A katolikus egyházfő szlovákiai látogatása során tartott nyilvános rendezvények közül a sasvári misére látogattak el a legtöbben, hivatalos adatok szerint ötvenezren, a második legtöbb látogató pedig a kassai Lokomotív stadionban tartott találkozón vett részt, ahol a szervezők közlése szerint mintegy húszezren voltak jelen. Megoszlanak az elemzői vélemények arról, hogy ezek a számok soknak vagy kevésnek számítanak-e a túlnyomó többségében római katolikusok által lakott öt és fél milliós országban. Az viszont tény, hogy csaknem egy héttel a pápa érkezése előtt a rendezvényekre regisztrált résztvevők száma még csak harmincezer körüli volt, ami vélhetően annak volt betudható, hogy a szervezők először csak a koronavírus elleni oltást felvett személyeket akarták beengedni. Ezt a szabályt később – nem sokkal a pápa érkezése előtt – úgy módosították, hogy a nagyközönség számára nyilvános rendezvényekre a negatív vírusteszttel rendelkezők, valamint a koronavírus-fertőzésen átesettek is regisztrálhattak.

Borítókép: Ferenc pápa a pálos rendi Fájdalmas Szűzanya kegyhelyen.  Forrás: MTI/EPA/Vatikni Mdia
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.