Bevezette a szén-dioxid-adót Katalónia kormánya

Visszaszivárognak Olaszországba a korábban kitoloncolt migránsok · Az USA 15 millió adag vakcinát dobott a szemétbe március óta · Kötelező lehet a nemsemleges polc a kaliforniai játékboltokban · Bevezette a szén-dioxid-adót Katalónia kormánya.

Forrás: Mediaworks2021. 09. 03. 19:01
The zipper method
The zipper method - you may never have heard of it, but you engage in it all the time in traffic. Fotó: Martin Schutt/dpa
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Visszaszivárognak Olaszországba a korábban kitoloncolt migránsok 

Hat büntetett előéletű bevándorlót tartóztatott le Lamepdusa szigetén a rendőrség. Öt tunéziai és egy egyiptomi származású személy, akiknek már hónapok óta el kellett volna hagyniuk az ország területét, vagy akik időközben visszatértek Itáliába. Az agrigentói ügyészség egyelőre házi őrizetet rendelt el a törvénysértők fogva tartására a lampedusai hotspotban. Tavaly augusztusban a szicíliai Canicatti település forgalmas terén egy helyszíni ellenőrzés során a fenti migránsokat kábítószer-fogyasztáson és -terjesztésen érte a rendőrség.

Forrás: Giornale di Sicilia

Az USA 15 millió adag vakcinát dobott a szemétbe március óta 

Az amerikai NBC tévécsatorna szerint az USA kormánya legkevesebb 15 millió adag koronavírus elleni oltóanyagot dobott ki a szemétbe 2021. március elseje óta. A szakértők szerint az így is alulbecsült mennyiség legnagyobb részét idén nyáron, június és augusztus között semmisítették meg az amerikai hatóságok. 

A kormányközeli hírforrásra hivatkozó NBC szerint a brutális pazarlás hátterében több tényező áll: a szérumok lejárati ideje, a koncentrátumok hígításával kapcsolatos emberi hibák, hűtési és tárolási problémák vagy az üvegfiolák repedése, törése. Komoly problémát jelent az amerikai oltópontokon az is, hogy az oltásra regisztráló páciensek végül gyakran nem jelennek meg a megbeszélt időpontban, ezért a felbontott és több dózist tartalmazó fiolákat egy idő után akkor is ki kell dobni, ha abban még több ember immunizálására alkalmas oltóanyag maradt. Az USA kormánya végül augusztusban jelentette be, hogy 650 millió adag Pfizer-oltóanyagot szállít segélyként a világ elmaradott térségeibe.

Forrás: CNEWS

Kötelező lehet a gendersemleges polc a kaliforniai játékboltokban 

Kalifornia állam szenátusa szeptember 2-án szavazta meg azt a törvényjavaslatot, amely arra kötelezné az USA nyugati államának játékkereskedőit, hogy üzletükben nemsemleges polcokat is kialakítsanak, és amelyeken a kereskedők nem jelölhetik meg, hogy fiú- vagy lánygyermeknek szóló játékok vannak-e rajta. A törvény szövege még további jóváhagyásra vár, és majd csak a demokrata kormányzó, Gavin Newsom aláírásával emelkedik jogerőre. A törvényjavaslatot megalkotó szenátor, a szintén demokrata Evan Low szerint ugyanis a nemek jelölése a polcokon stigmatizálja a gyerekeket. 

Amennyiben Kalifornia képviselőháza, majd a kormányzó is áldását adja a törvényjavaslatra, Kalifornia állam minden 500 főnél több munkatársat foglalkoztató játékkereskedője köteles lesz a gendersemleges polcok kialakítására, más esetben ugyanis komoly pénzbírságra számíthat. 

Az USA egyik legnagyobb játékkereskedője, a Target már 2015-ben bevezette a nemsemleges polcokat az áruházaiban, a Target online felületén pedig már nem találhatók nemek sem a játékkategóriákban, sem a részletes árukeresőben.

Forrás: Le Figaro

Bevezette a szén-dioxid-adót Katalónia kormánya 

A Spanyolországban úttörő adó körülbelül másfél millió adófizetőt érint és több mint 60 millió eurót vár belőle a régió kormánya, melyet az éghajlatváltozás elleni küzdelemre és a biológiai sokféleség fenntartására különítenek el. Már 2017-ben be akarták vezetni az intézkedést, de akkor a központi kormány fellebbezést nyújtott be ellene, mely miatt éveket csúszott a projekt megvalósítása. Az új adóval sújtott járművek végleges listáját szerdán publikálták. A katalán adóhivatal tájékoztatása szerint azokat a természetes és jogi személyeket érinti, akiknek Katalóniában van adóalapjuk, és azokat is, akik a közösségben való tartózkodás nélkül 2020-ban bejegyzett telephellyel vagy irodával rendelkeztek a régióban. Az új szén-dioxid-adót olyan autók és motorkerékpárok után kell fizetni, amelyek kilométerenként több mint 120 gramm szén-dioxidot bocsátanak ki. Az adó 6 és 60 euró közötti pluszköltséget jelent az autótulajdonosoknak évente.

Forrás: EL PAÍS

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.