Gulyás Gergely reméli, egyszer Mindszentyt is boldoggá avatják

A miniszter vasárnap vett részt Stefan Wyszyński lengyel bíboros boldoggá avatásán.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 09. 13. 14:53
Budapest, 2006. oktber 22. Gymnt Lszl festmvsz Mindszenty Jzsef hercegprmsrl festett portrja az amerikai nagykvetsgen. A magyar fpap 1956-ban szabadult a brtnbl s 15 vig lakott menekltknt az amerikai nagykvetsg pletben. MTI Fot: Fldi Imre Fotó: Földi Imre
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Stefan Wyszyński lengyel bíboros után remélhetőleg Mindszenty József hercegprímást is előbb-utóbb boldoggá avatják, a két személyiség szerepe számtalan hasonlóságot rejt magában – jelentette ki Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter hétfőn Varsóban. Stefan Wyszyński varsói boldoggá avatásáról, amely szertartáson előző nap részt vett, Gulyás Gergely az MTI-nek nyilatkozva rámutatott a lengyel és a magyar történelem közötti párhuzamokra, és kiemelte a katolikus egyház, ezen belül Wyszyński bíboros jelentőségét az újkori lengyel államiság alakításában, a lengyelek hite, történelmi tudata megtartásában. Azon reményét fejezte ki, hogy előbb-utóbb Mindszenty bíboros boldoggá avatása is megtörténhet.

– Mindszenty bíboros kitartása és szembenállása a kommunista hatalommal a magyar egyház számára is nagy megerősítést jelentett, talán kevésbé szerencsés életúttal, mint Wyszyński esetében, de hasonló időszakban

– idézte fel Gulyás.

Aláhúzta: a két személyiség életpályája, a kommunizmussal szembeni példás helytállásuk számtalan hasonlóságot rejt magában. Megjegyezte: igaz, hogy Mindszenty nem volt olyan szerencsés, hogy saját hazájában úgy haljon meg, hogy magyar pápa van Szent Péter székében. Ezzel Gulyás Gergely arra utalt, hogy Wyszyński a kommunizmus idején nem került külföldi száműzetésbe, és életében Szent II. János Pál lépett a pápai trónra.

Hivatalos varsói megbeszéléseiről a Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta: – A két kormány közötti kapcsolat kiváló, a közös értékek és érdekek is arra indítanak bennünket, hogy az Európai Unió keretein belül és attól függetlenül is a legszorosabban működjünk együtt egymással. A lengyel partnerek köszönetet mondtak a magyar kormány legutóbbi, Lengyelország melletti kiállásáért az uniós színtéren – közölte Gulyás, hozzátéve: Varsó az utóbbi években már többször megbizonyosodott róla, hogy számíthat Magyarországra, amint Magyarország is számíthat  a lengyel kormányra.

Borítókép: Gyémánt László festőművész Mindszenty József hercegprímásról festett portréja az amerikai nagykövetségen. Fotó: MTI/Földi Imre

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.