Hangsebesség fölött vívják a jövő égi háborúit

Új hiperszonikus rakétát teszteltek az amerikaiak, lemaradtak az oroszoktól.

2021. 09. 29. 6:30
Russia Zirkon Missile Launch
6598729 Fotó: Sputnik via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Történelmi pillanatként ünnepelte a Raytheon amerikai fegyvergyártó cég, hogy sikeres tesztet hajtott végre az általa fejlesztett hiperszonikus, tehát a hangsebesség legalább ötszörösével közlekedő rakétával. A közlemények túlzott részletekbe nem bocsátkoztak, annyi mindenesetre kiderült, hogy az amerikai védelmi minisztérium kutatásért felelős részlegével, valamint a légierővel együttműködésben egy repülőgépről, tehát a levegőből indították útjára a lövedéket, amely saját légáramú sugárhajtőműjét működésbe hozva kisvártatva meghaladta a hiperszonikus sebességet.

Hiperszonikus rakéta koncepciós rajza. Fotó: Raytheon

A teszt időszerű volt, ha az Egyesült Államok nem akar lemaradni a fegyverkezési versenyben. 

A hangsebesség fölött repülő rakéták ugyanis akár a jövő háborúinak eldöntői is lehetnek, amelyekre – egyelőre – nem igazán létezik hathatós védelem. 

Mint arra a Magyar Honvédség is emlékeztet egy tanulmányában, a hiperszonikus fegyverek egyik legfőbb erénye, hogy mivel rendkívül gyorsak, viszonylag kis méretűek, ráadásul akár meglehetősen alacsony magasságban, manőverezve képesek közlekedni, a hagyományos légvédelmi rendszerek nem vagy csak késve tudják észlelni. Ezenkívül javukra lehet írni, hogy nagy hatótávolságról is gyorsabban lehet csapást mérni, a mozgási energia miatt akár robbanótöltet nélkül is.

A nagy riválisok sem járnak hátrébb a technológiával. Sőt Oroszország talán még előrébb is: Moszkva már 2019 decemberében rendszeresítette az Avangard ballisztikus rakétával indított, nagy hatótávolságú, akár nukleáris töltetet is hordozni képes rendszerét, korábban a Kinzsal légi indítású fegyverét. Éppen néhány hónapja pedig a Cirkon névre keresztelt, hadihajókról és tengeralattjárókról bevethető rakétákat tesztelték, így az oroszok földről, vízről és levegőből is fenyegetést jelentenek. A híradások szerint ezek a fegyverek a hangsebesség akár hússzorosával is képesek repülni.

Borítókép:  

Most az az egyedülálló helyzet állt elő a történelemben, hogy ők próbálnak utolérni minket 

– büszkélkedett az orosz fejlesztésekkel Vlagyimir Putyin orosz elnök korábban. Hasonló ambíciókat dédelgetnek mások, például Kína, India és Franciaország is.

 

Borítókép: A Cirkon rakéta tesztje. Forrás: Sputnik via AFP

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.