Janša az európai baloldalnak: Ti próbáljátok elpusztítani az EU-t

Online összeszólalkozás követte az EP szakbizottságának jogállamiságról szóló ülését.

Judi Tamara (Brüsszel MWH)
2021. 09. 02. 13:58
JANSA, Janez
A jobboldal vezére az SDS pártgyűlésén. Első feladata a járvány elleni küzdelem Fotó: Koszticsák Szilárd Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy arról lapunk beszámolt, a nyári szünetről visszatérő Európai Parlament egyik első szakbizottsági (LIBE) ülésén máris a magyar és lengyel jogállamiság volt a téma. A képviselők az Európai Bizottság friss jogállamisági jelentéseit, valamint a hetes cikkely szerinti eljárások állását vették górcső alá szerdán. Mivel a magyar és a lengyel folyamat egyaránt a tagállamokat tömörítő tanácsban zajlik, 

több baloldali képviselő is arról panaszkodott az ülésen, hogy a szlovén EU-elnökség részéről nem szólaltak fel a témában.

Emlékezetes, már a német EU-elnökség képviselői sem mentek el a LIBE bizottság hetes cikkelyről szóló meghallgatásaira, így jelezve, hogy most a tagállamoknál pattog a labda.

Az EP szocialista frakciója a Twitteren is kérdőre vonta a távol maradó szlovéneket. Mint írták, az EU soros elnökségének kötelessége lenne, hogy előmozdítsa a Magyarországgal és Lengyelországgal szemben zajló jogállamisági eljárásokat. Válaszul Janez Janša szlovén kormányfő közösségi oldalán csak annyit üzent a szocialista EP-képviselőknek: 

Mi, a szlovén EU-elnökség, épp egy szabad és egész Európáért harcolunk, miközben ti az EU elpusztítására tesztek kísérletet. Valóban szégyen!

A miniszterelnök szerdán – épp az EP-meghallgatás idején – a Bledi Stratégiai Fórumon fogadta több uniós és harmadik ország vezetőjét. Az eseményen Orbán Viktor is részt vett.

Emlékezetes az is, hogy Janšának rövid időn belül ez a sokadik összetűzése a balos többségű parlamenti szakbizottsággal. Írtunk róla: idén tavasszal a LIBE a szlovén sajtószabadságról rendezett vitát, Janša részvételével. A kormányfő által kért videót a protokollra hivatkozva nem játszották le, mire a kormányfő otthagyta az online ülést. Később a Twitteren azt írta: sajnálatos, hogy a bizottság úgy vizsgálja a sajtószabadságot, hogy közben cenzúráz egy olyan videót, ami annak problémáit, s újságírókat ért atrocitásokat mutat be.


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.