időjárás 1°C Szimonetta 2021. October 28.
logo

Lapozó: Malmö lakosságának több mint a fele migrációs hátterű

Magyar Nemzet
Forrás: Mediaworks Hírcentrum
2021.09.17. 14:44 2021.09.17. 15:27
Lapozó: Malmö lakosságának több mint a fele migrációs hátterű

Tízezer migráns jelent meg az USA délnyugati határán. Már a francia oktatásügyi miniszter is beavatkozik a 11 éves diákokat célzó online gyűlöletkampányba. Jóváhagyta az Alkotmánybíróság a spanyol jobboldal fellebbezését az eutanáziatörvény ellen. Többségben a migránsok Malmöben.

Tízezer migráns jelent meg az USA délnyugati határán

A bevándorláspárti CNN határügyi vészhelyzetnek és sokkolónak nevezi, hogy 48 óra leforgása alatt több mint 9 500 migráns érkezett az USA délnyugati határvidékére. Az amerikai hírtelevízió helyszínre küldött riportere szerint azonban ez a létszám még nem végleges, mert a migránsok folyamatosan érkeznek, több ezren vannak még úton.  Az USA-ba tartó bevándorlók jelenleg a mexikói határszakaszon lévő texasi település, Del Rio külterületén, egy hatalmas híd alatt vertek tanyát. Az illegális bevándorlók által évek óta nyomás alatt tartott körzetet hatalmas kerítéskomplexum zárja le Texas belső részeitől.

Del Rio polgármestere a CNN kérdésére elmondta, hogy sem Joe Biden sem az USA belbiztonsági minisztere, Alejandro Mayorkas nem vette fel vele a kapcsolatot a mindössze 48 óra alatt kialakult krízis megoldásának érdekében. A polgármester azonban továbbra is a bevándorláspárti szövetségi kormánytól várja a tevőleges segítséget és az anyagi eszközöket egészen addig, amíg a bevándorlók kérelmeit elbírálják. Az Amerikai Belbiztonsági Minisztérium tájékoztatása szerint azonban az illegális migránsok többségét kitoloncolják az országból a járványügyi veszélyhelyzetre hivatkozva. A CNN tudósítása szerint a migránsok egy része megkapta a koronavírus elleni oltását, és oltási igazolását is magával hozta.

Helyszíni beszámoló videóval.

Már a francia oktatásügyi miniszter is beavatkozik a 11 éves diákokat célzó online gyűlöletkampányba

A francia oktatásügyi miniszternek, Jean-Michel Blanquer-nak is be kellett avatkoznia abba a folyamatba, amely szeptember elején, a tanév indulásakor országos méretű problémává vált Franciaország közösségi oldalain. A TikTok-on, a Twitteren és az Instagramon az #Anti2010 hashtag gyűjti össze azoknak a sértő és fenyegető üzeneteknek a garmadáját, amelyeket a francia közösségi oldalakat használó és 12 évnél idősebb diákok küldenek a 2010-ben született és az idei tanévben hatodik osztályba lépő diákoknak. Az online zaklatókampány azzal a céllal és felhívással indult (kisebb mértékben már 2020-ban), hogy a franciaországi iskolákban a felső tagozatba járó diákok ne fogadják barátságosan, sőt fogadják ellenségesen az iskolájuk hatodik évfolyamába lépő tanulóit. Az ellenséges viselkedésük okának a 2010-ben születettek „idegesítő viselkedését” nevezik meg, a fiatalok körében igen népszerű Fortnite videójátékban.

Két héttel a tanévkezdés után a hatodik osztályos tanulók már félnek iskolába menni. A szülői munkaközösségeket tömörítő szervezet (FCPE) a francia kormányhoz fordult segítségért. Jean-Michel Blanquer a Twitteren közzétett videóban arra kéri az idősebb diákokat, hogy fogadják barátságosan és szeretettel fiatalabb társaikat, sőt, idősebb diákként váljanak ők maguk a gyűlölet és gyűlöletkeltés elleni harc követeivé.

Források: lefigaro.fr, twitter

Jóváhagyta az Alkotmánybíróság a spanyol jobboldal fellebbezését az eutanáziatörvény ellen 

A Pablo Casado vezette Néppárt a kezdetektől fogva azért bírálta a Sánchez-kormány által jóváhagyott, június végén érvénybe lépett új törvényt, mert az sérti az alkotmány számos rendelkezését, köztük az élethez való jogot. Úgy fogalmaztak: az eutanázia jóváhagyása egyet jelent a “civilizációs kultúra vereségével és a halál kultúrájának győzelmével”. A jobboldal szerint minden életveszélyes betegségben szenvedő embernek joga van a “palliatív gondozáshoz”, vagyis, hogy speciális igényeik kielégítése mellett javítsák életminőségüket, függetlenül az életkoruktól vagy betegségük stádiumától. Az Alkotmánybíróság csütörtöki plenáris ülésén a néppárti politikusok érvelésének felülvizsgálata után helybenhagyta a fellebbezést. A következő lépés az eutanáziatörvény teljes felülvizsgálata lesz, mely után megszületik a végleges döntés az ügyben. Az Alkotmánybíróság a szintén jobboldali VOX fellebbezését is elfogadta és felülvizsgálják a jogalkotási reformokat is, amellyel a Sánchez-kormány az ellenzéki pártok és a bírók szerint is súlyosan sérti a jogállamiságot, miután befolyásolja a bírói függetlenséget és korlátozza az igazságszolgáltatás egyéb funkcióit.

Forrás: lavanguardia.com

Tóth Brigitta (MWH, Alicante)

Malmö lakosságának több mint a fele migrációs hátterű

Svédország harmadik legnagyobb városa rekordgyorsasággal növekszik, elsősorban a bevándorlásnak, és a migrációs hátterű lakosságánál tapasztalható születési rátának köszönhetően, írja a Samnytt internetes híroldal. 2020-ban a 350 ezer lélekszámú, dél-svédországi városnak 56%-a volt migrációs hátterű lakos, azaz vagy elsőgenerációs bevándorló, vagy legalább az egyik szülője külföldi születésű. Jelenleg évente 5000 gyermek születik, a statisztikából az derül ki, hogy 58%-nak legalább egyik szülője nem svédországi. A lap kiemeli, hogy a bevándorlás már olyan régen tart, hogy a statisztika számos, már Svédországban született, bevándorlóhátterű lakos gyermekét már teljesen svédként tart számon, holott jelentős részük szegregáltan, etnikailag és kulturálisan is zárványt alkotva nevelkednek, és önmagukat sem vallják svédnek.

A lap szerint a munkanélküliség és a segélyektől való függés a bevándorlók körében olyan magas Malmöben, hogy a város régóta csődben van. Az elmaradt adók és a kifizetett segélyek miatt a város költségvetése évente mintegy egymilliárd koronával, azaz kb. 35 milliárd forinttal csökken.

Forrás: Samnytt

Bugnyár Zoltán (MWH, Uppsala)

(A borítóképen svéd határrendőr a Svédországot Dániával összekötő Öresund híd bejáratánál, Malmö közelében 2020. december 22-én. Fotó: MTI/EPA/TT Hírügynökség/Johan Nilsson)