Lapozó: Neonáci tüntetést tartottak szombaton Madrid egyik városrészében

Egy francia dohányboltban már oltást is kérhet a vevő a kávé vagy cigaretta mellé · A spanyol kormány csak az első megállapodás után hajlandó folytatni a párbeszédet Katalóniával · A bevándorlásellenes francia író könyvének bevételéből a migránsokat támogatja egy könyvárus Franciaországban · Neonáci tüntetést tartottak szombaton Madrid Chueca városrészében

Forrás: MEDIAWORKS2021. 09. 20. 14:25
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy francia dohányboltban már oltást is kérhet a vevő a kávé vagy cigaretta mellé

Franciaországban először egy Lille-i dohányárus-bártulajdonos kapta meg az engedélyt arra, hogy a szokásos kereskedelmi és vendéglátói szolgáltatásai mellett koronavírus elleni oltást is ajánlhasson vendégeinek a kávé vagy cigaretta mellé. A Le Diplomate névre keresztelt bár tulajdonosa maga fordult a regionális egészségügyi hatósághoz azzal a kéréssel, hogy engedélyezze a különös akciót. A tulajdonosnő azzal győzte meg a hatóságot, hogy az elmúlt időszakban rengeteg információt szerzett első kézből az oltástól vonakodó klienseitől, ki miért nem adatja vagy adatta be magának a vakcinát. A tulajdonosnő szerint jelenléte a szérum beadása során megnyugtatóan hatna az oltásnak végül mégis nekirugaszkodó félős vendégekre. 

Az egészségügyi hatóság által engedélyezett első oltási nap sikerrel zárult szombaton: a bár ügyfelei nagy számban érkeztek az általuk jól is ismert közegben felvenni a vakcinát.

Forrás: Sputnik France, Twitter

A spanyol kormány csak az első megállapodás után hajlandó folytatni a párbeszédet Katalóniával

Hosszú, feszült időszak után a felek múlt héten nyitották meg újra a párbeszédet; Pedro Sánchez miniszterelnök Barcelonába utazott, hogy megbeszélést tartson a katalán kormány vezetőjével, Pere Aragonésszal. A régió koalíciós kormánypártja, a Junts Per Catalunya nem volt hajlandó asztalhoz ülni a kormányfővel. A találkozó végül a korábbiakhoz hasonló légkörben zajlott, a központi téma a katalánok részéről ugyanis továbbra is a függetlenség volt, ennek jegyében a miniszterelnök sajtótájékoztatója után még a spanyol zászlót is kivitték a katalán elnök mögül. Madrid a hétvégén jelezte: csak akkor folytatja a párbeszédet a katalánokkal, ha megszületik az első közös megállapodás a felek között, épp ezért Isabel Rodriguez kormányszóvivő közölte: a következő ülés időpontját nem határozzák meg. Kifejtette, hogy változtatni kell a felek közötti munka perspektíváján, ugyanakkor a kormány biztos abban, hogy konkrét eredmények fognak születni a következő időszakban egyebek között az Aragonés-kormány elutasító viselkedése miatt felfüggesztett barcelonai repülőtér-felújítási projekttel kapcsolatban is. 

Forrás: Vozpopuli

A bevándorlásellenes író könyvének a bevételéből az illegális bevándorlókat támogatja egy könyvárus Franciaországban

Szeptember 16-án jelent meg Éric Zemmour francia jobboldali és bevándorlásellenes publicista legújabb könyve a Franciaország még nem mondta ki az utolsó szót címmel. A kötetet kétszázezer példányban nyomtatták ki, és 48 óra alatt csaknem elfogyott.

Sully-sur-Loire egyik könyvesboltjának bevándorláspárti vezetője először vonakodott attól, hogy a publicista nagy sikerű könyvét árulja, vagy hogy „azon gazdagodjon meg, mert az ellentétes lenne személyes meggyőződésével”. Aurélie Bouhours szerint „Zemmour elméletei és gyűlöletkeltő prédikációi nem alkalmasak arra, hogy létrehozzanak valamit a társadalomban”. Bouhours eközben elismeri a Zemmour kötete iránt érdeklődők „jogait”, ezért úgy döntött, hogy mégis árulni fogja a bevándorlásellenes publicista könyvét, az eladásból származó nyereségből pedig a Szudánból felnőtt kísérő nélkül érkezett kiskorú migránsokat fogja támogatni.

Forrás: Sputnik France, news.in-24

Neonáci tüntetést tartottak szombaton Madrid Chueca városrészében

Mintegy kétszáz ember gyűlt össze a helyi LMBTQ-kollektíva környékén, majd azt skandálták, hogy „Az összes meleg takarodjon a környékről!” Felemelték hangjukat a Spanyolországba érkezett, kísérő nélküli migráns fiatalok ellátása ellen is. A pártok többsége elítélte a homofóbiát, a transztörvényt kidolgozó és elfogadtató egyenlőségi miniszter, Irene Montero pedig biztosította az LMBTQ-társadalom tagjait, hogy feljelentést tesz a történtek miatt és megvédi az LMBTQ-emberek jogait. Kiderült, hogy a Madridi közösség kormánya maga engedélyezte a felvonulás megtartását, melyről a szervezők azt közölték, hogy semmi köze a homofóbiához vagy a gyűlöletkeltéshez, egyszerűen csak tiltakozni akarnak a kormány 2030 és 2050 közötti időszakra tervezett intézkedései ellen. Végül a tömeg a vonulása idején kizárólag migránsellenes, rasszista és homofób megnyilvánulásokat skandált. Madrid városi tanácsa utólag elnézést kért a történtek miatt és elfogadhatatlannak ítélte azt. 

Forrás: El pais

Borítókép: YouTube (képernyőkép)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.