Lapozó: Válságtanácskozást hívott össze a spanyol kormányfő a homofób támadások miatt

Nagyon súlyos bűncselekménynek számít majd a plagizálás Spanyolországban · Iszlám Állam terroristáit toloncolták vissza Svédországba. Francia kisvárosokba telepítik a Párizsban követelőző migránsokat · Válságtanácskozást hívott össze a spanyol kormányfő a homofób támadások számának emelkedése miatt.

Forrás: MEDIAWORKS2021. 09. 08. 13:28
SÁNCHEZ, Pedro
Brüsszel, 2021. június 24. Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök az európai uniós tagországok állam-, illetve kormányfõinek kétnapos csúcstalálkozójára érkezik Brüsszelben 2021. június 24-én. MTI/EPA pool/John Thys Fotó: John Thys
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagyon súlyos bűncselekménynek számít majd a plagizálás Spanyolországban

A miniszterek tanácsa a héten hagyja jóvá az új egyetemi törvényt, ami hatályon kívül helyezi az 1954-ben, a Franco-diktatúra idején írt felsőoktatási fegyelmi szabályokat. Ha egy hallgató a jövőben valaki más szellemi tulajdonával él vissza diplomadolgozatában, azt két hónaptól három évig tartó egyetemi kiutasítással büntethetik meg. A plagizálás ezzel egy kategóriába kerül például a szexuális zaklatás vagy fenyegetés bűntettével. Ha valaki a felsőoktatási intézmény közösségének bármely tagját szexuálisan zaklatja, sértegeti, bántalmazza vagy fenyegeti, esetleg diszkriminálja, akkor szintén évekre eltávolíthatják az egyetemek közeléből. Az új törvény mindemellett lehetővé teszi majd azt is, hogy az egyetemi doktori végzettséggel nem rendelkezőket is rektorrá lehessen választani. Az pedig már múlt héten kiderült, hogy a jövőben elsőbbséget élveznek majd a nők a férfiakkal szemben a felsőoktatási munkapozíciók betöltésekor, így akarják kiegyensúlyozni a nemek közötti aránytalanságot. 

Forrás: Voz Pópuli

Iszlám Állam terroristáit toloncolták vissza Svédországba

Három terroristának tartott nő és hat gyermekük érkezett hétfőn Északkelet-Szíriából Stockholmba. A svéd állampolgárságú nők a kurdok által ellenőrzés alatt tartott területen lévő roji fogolytáborból érkeztek a stockholmi repülőtérre, a svéd külügyminisztérium szervezésében. A kurd hatóságok szerint az asszonyok az Iszlám Állam terrorszervezet tagjai voltak, ezért származási országukba kiutasították őket. Megérkezésüket követően mind a három asszonyt kihallgatták, közülük egy szabadon távozhatott, kettőt őrizetbe vettek, mondta el az ügyükben eljáró ügyész. Karolina Wieslander részleteket nem, de annyit elárult, hogy háborús bűncselekmények elkövetésével gyanúsítják a fogvatartottakat. A külügyminiszter, Anne Linde nyilatkozatában még aznap leszögezte, országa nem saját kezdeményezésére repatriálták a terrorizmussal vádolt nőket. 2012-vel kezdődően Svédország területéről összesen 300 személy utazott Szíriába, hogy csatlakozzon a terrorszervezethez. A csatlakozottak közül körülbelül száz volt nő.

Forrás: Bulletin

Francia kisvárosokba telepítik a Párizsban követelőző migránsokat

A francia kisváros, Châteauroux polgármesterének tiltakozásának ellenére Párizs vezetése nem változtatta meg korábbi önkényes döntését, és a fővárostól tisztes távolságra, a 300 kilométerre fekvő kistelepülésre szállította annak a 600 migránsnak egy részét, akik szeptember elején foglalták el sátraikkal a francia főváros egyik népszerű parkját.  Châteauroux polgármestere, Gil Avérous elsősorban azt nehezményezi, hogy a francia kormány totalitárius módon, azaz az ő előzetes megkérdezése nélkül határozott a kérdésben, a városvezetőt mindössze néhány órával a migránsok odaszállítása előtt tájékoztatták az új helyzetről. 

A France Bleu-nek nyilatkozó Avérous tömören summázta a helyzetet: – Párizs vidékre deportálja a fővárosban nemkívánatos embereket, mert Párizsnak esze ágába sincs migránsokat fogadni vagy ellátni. Csakhogy ezek az akciók nem fogják megoldani a problémát, főleg akkor nem, ha Párizs úgy tereli vidékre a bevándorlókat, hogy előtte még csak nem is egyeztet velünk – fejtette ki véleményét Châteauroux vezetője. A polgármester nincs egyedül a problémával és a véleményével: két héttel ezelőtt egy másik francia kisváros vezetőjét és a településen lévő Novotel szállodát kényszerítették 150 afgán menekült befogadására.

Forrás: VALEURS ACTUELLES

Válságtanácskozást hívott össze a spanyol kormányfő a homofób támadások miatt

Isabel Rodríguez kormányszóvivő azt mondta: a találkozóval Pedro Sánchez miniszterelnök célja az, hogy új mechanizmusok bevezetéséről állapodjon meg kollégáival, melyek a gyűlölet-bűncselekmények visszaszorítását célozzák meg. Az eredeti terv az volt, hogy ilyen típusú találkozót félévente egyszer tart a kormány, de az elmúlt hetekben történt bűncselekmények miatt a miniszterelnök úgy érezte, szükség van egy rendkívüli ülés összehívására, hogy átbeszéljék a lehető leggyorsabb megoldási lehetőségeket. Múlt héten vasárnap nyolc kapucnis férfi támadt rá Madrid belvárosában egy húszéves meleg fiúra, akit késsel sebeztek meg. Szinte minden héten történik egy-egy súlyos bántalmazás Spanyolországban. Júniusban Galíciában megöltek egy homoszexuális fiút nemi identitása miatt, augusztusban egy 17 év alatti kiskorú ellen követtek el gyilkossági kísérletet az alicantei Petrerben. Szeptember 3-án pedig az andalúziai Jaénban egy 51 éves férfit inzultáltak súlyosan szexuális beállítottsága miatt. 

Forrás: LA VANGUARDIA, 20minutos

Borítókép: Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök. Fotó: MTI/EPA pool/John Thys

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.