időjárás 8°C Szimonetta 2021. October 28.
logo

Megint leégett egy migránstábor Görögországban

Mártonffy Attila
2021.09.20. 14:01 2021.09.20. 14:16
Megint leégett egy migránstábor Görögországban

Hivatalos kiürítése előtt leégett egy hevenyészett menekülttábor a görögországi Számosz szigetén, Vathí településen. A sziget a Törökországból kiinduló migránsútvonal egyik kedvenc állomása az Égei-tengeren. Az athéni bevándorlásügyi minisztérium vasárnapi közlése szerint a tábor szombat este kapott lángra, s a kiérkező tűzoltók csak hosszabb oltás után tudták megfékezni a tüzet. – Senki sem sérült meg, s azok sincsenek veszélyben, akik még ott maradtak, mivel a tűz egy elhagyott bódéban kapott lábra – áll a szaktárca nyilatkozatában. – A lakókat egytől egyig a tábor kapujához közeli üres parkolóba evakuálták – tette hozzá Jorgosz Sztancosz, Vathí polgármestere. 

A menedékkérők többségét, mintegy háromszáz embert egyébként is napokon belül egy 43 millió euróból újonnan épült és modern technológiával ellátott zárt táborba költöztették volna, ugyancsak Számosz szigetén.

A régi tábor teljes bezárását szeptember végére tervezik. Emberi jogi csoportok már kezdettől fogva kifogásolták a vathí táborban uralkodó körülményeket. A létesítmény eredetileg 680 menekült befogadására épült, ám 2015-2016-ban, amikor a migránsáradat csúcsra járt, hétezer embert zsúfoltak itt össze. 

Persze az új táborral sem elégedettek az aktivisták, túl korlátozónak, túl börtönszerűnek tartják. 

A 13 ezer négyzetméteren elterülő új létesítményt kamerákkal, röntgen-szkennerekkel, mágneszáras ajtókkal látták el, a területet pedig szögesdrótkerítéssel vették körül. Egy elkülönített részben tartják majd fogva azokat a migránsokat, akiknek nem adták meg a menedékjogot, s ezért visszatoloncolják őket Törökországba. A Számosz-szigeti új tábor az első ilyen jellegű intézmény, még négy hasonló követi majd a közeljövőben.

Az új, modern tábor. Fotó: Michael Svarnias

A tűz keletkezésének okai egyelőre nem ismertek, de a tűzvész egyébként nem ritka a görögországi migránstáborokban. Emlékezetes, hogy a hírhedt Moria, a Leszbosz-szigeten lévő tábor gyújtogatás miatt vált a tűz martalékává tavaly decemberben. 

A tragédia után négy afgán migránst vettek őrizetbe, akik a gyanú szerint a koronavírus miatti szigorú intézkedések okán gyújtották fel a tábort. Tizenkétezer menedékkérő vált hajléktalanná, s még ma is sokan átmeneti szállásokon élnek, bár a többséget elszállították szárazföldi befogadóközpontokba.

Az ENSZ statisztikái szerint idén enyhült a migrációs nyomás Görögországon, a majdnem 72 ezer, Európát elérő illegális bevándorló közül 5,7 ezer érkezett ebből az irányból. Félő ugyanakkor, hogy az Afganisztánból útra kelő tömegek Iránon majd Törökországon keresztül ismét komoly próbatétel elé állíthatják Athént. 

 

Borítókép: Egy éve szándékosan gyújtották fel Moriát. Forrás: MTI/AP/Panagiotis Balaskas