Németországba veszik az irányt a kimenekített afgánok

Eredetileg Lengyelországba és Olaszországa reptetett bevándorlókat találtak, adta hírül a német sajtó rendőrségi adatokra hivatkozva.

Magyar Nemzet
Forrás: Die Welt2021. 09. 22. 10:01
null
Kabul, 2021. szeptember 12. Pnzfelvtelre vrakoz emberek egy kabuli bank eltt 2021. szeptember 12-n. Afganisztnban augusztus 15-n kerltek hatalomra a radiklis iszlamista tlib lzadk, akiket hsz vvel ezeltt fosztott meg hatalmuktl az Egyeslt llamok vezette nemzetkzi katonai koalci. MTI/AP/Bernat Armangue Fotó: Bernat Armangue
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az uniós országokba evakuált afgánok közül sokan nem akarnak helyben maradni, és Németországba veszik az irányt. A szövetségi rendőrség az utóbbi hetekben hetven olyan afgánt talált, akiket eredetileg Lengyelországba vagy Olaszországba szállítottak az amerikai csapatok, ám inkább a németeknél lelnének otthonra – írta a német Die Welt a rendőrség által közzétett adatokra hivatkozva. Eszerint 32 Lengyelországba, 26 Olaszországba és öt Spanyolországba evakuált migráns bizonyosan a hatóságok látókörébe került. Mint azt a rendőrség a német lappal közölte, ez azonban csak a migrációs adatok egy „világos” részlete, ugyanis 

az uniós határok nyitva állnak, az osztrák–német átkelőkön is inkább időszakos ellenőrzések vannak. 

Természetesen olyan eseteket is felderítettek, ahol nem az amerikaiak által, hanem az EU-országok révén kimentett afgánok változtattak az úti célon. Az említett, osztrák–német határon egy olyan öttagú családot füleltek le, akiket eredetileg az olaszok reptettek ki Afganisztánból. „Elmondásuk szerint ott menedéket kértek, de nem érezték jól magukat” – írta a Die Welt, hozzátéve: a családot ezután egy németországi befogadóállomáson szállásolták el. 

Az afgán válság kirobbanása óta az EU-országok lényegében leállították a kitoloncolást. A nemzetközi csapatok evakuálási műveletei során pedig csak augusztus végéig több mint 120 ezer afgán, valamint nyugati állampolgár jutott külföldre Kabulból. A migrációs dimenzió megosztja az uniós tagállamokat: míg a liberális vezetésű országok zömében szorgalmazzák a feltétlen befogadást, mások – köztük hazánk – az illegális migrációs hullám veszélyeire figyelmeztetnek. Az unió és nemzetközi szövetségesei október 8-ra hirdettek meg egy áthelyezési fórumot: itt a részt vevő országok önkéntes alapon mondhatnak be irányszámot az általuk befogadandó afgánokra. 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.