Élő közvetítés
Spanyolország
ÉLŐ
Németország

Pályaudvarok lezárásával fenyegetőznek az oltásellenesek

A védőoltás felvételének ösztönzésére az olasz kormány további szigorítások mellett döntött.

2021. 09. 01. 16:55
Torino, 2021. augusztus 14. A koronavrus elleni oltsokat s a vdettsgi igazolvny bevezetst ellenz tntetk Torinban 2021. augusztus 14-n. MTI/EPA/ANSA/Tino Romano Fotó: Tino Romano
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szeptember 1-jétől kezdve Olaszországban csak a védettségi igazolvánnyal rendelkezők utazhatnak zavartalanul, korlátozások nélkül. A védőoltás felvételének ösztönzésére az olasz kormány további szigorítások mellett döntött. Szerdától a belföldi repülőjáratokon, hajókon, gyorsvonatokon, távolsági autóbuszokon is kötelező a zöldkártya felmutatása. Mindeddig a tömegközlekedési eszközökön való utazás jelentette a fertőzések továbbadásának legnagyobb veszélyét. A helyi tömegközlekedésre egyelőre nem érvényes a zöldkártya-kötelezettség, mivel lehetetlen lenne az ellenőrzése.

A szabálysértőket 400–1000 euróig terjedő bírsággal büntetik, valamint a járművek mielőbbi elhagyására szólítják fel. 

A járványhelyzet jelentős romlása miatt a megszorítások sora már augusztus elején elkezdődött. Az éttermek és kávézók belső helységeinek használatba vételekor is fel kell mutatni a zöldkártyát, valamint múzeumok, színházak, mozik, uszodák és konditermek látogatásakor. 

Országszerte egyre gyakoribbak az oltást ellenző demonstrációk, amelyek egyre erőszakosabb formát öltenek. Sajtóorgánumok székhelyében tesznek károkat, valamint újságírókat fenyegetnek és bántalmaznak a tüntetések során a „no vax” mozgalom hívei. A Mario Draghi vezette kormány cinkosainak tekintik a sajtó munkatársait, akik a hatalom kiszolgálóiként kampányolnak a vakcina fontossága mellett.

A tüntetők úgy értékelik, hogy a kormány egészségügyi diktatúra kiépítésére tesz kísérletet a zöldkártya bevezetésével.

Szeptember 1-jén kiemelt rendőrségi készenlétet rendeltek el az olasz nagyvárosok központi vonatállomásain, mivel országszerte számítanak az oltásellenesek tüntetéseire. Az Elég a diktatúrából! elnevezésű internetes oldalon zajlik a toborzás, ötven pályaudvar lezárásával fenyegetőznek a megmozdulások szervezői.

Augusztus 30-ától kezdődően a kormány újra bevezette az egészségügyi vészjelzésre utaló színeket a tartományokban. A szigorítások már hetek óta aktuálisak lennének, Roberto Speranza egészségügyi miniszter azonban a nyári szezon lezárulását követően adott ki rendeletet a megszorító intézkedésekről. Szicília az első tartomány, ahol sárga zónát vezettek be hétfőtől. Ez azt jelenti, hogy kül - és beltéren újra kötelezővé vált a szájmaszk viselése. Éttermek belső helységeiben legfeljebb négy személy foglalhat helyet egy asztalnál, a teraszokon pedig legfeljebb hat. 

Június elején kerültek feloldásra a járványügyi intézkedések Olaszországban, három hónapig volt fehér zóna az egész ország.

A koronavírus delta variánsának gyors terjedése miatt azonban a nyár folyamán újra jelentősen megugrott az új fertőzöttek és a kórházi ellátásra szorulók száma.

A lakosság átoltottságának aránya Szicíliában a legalacsonyabb és ott terjed a vírus a leggyorsabban. A helyi lakosok többek között az élénk turistaforgalomnak tulajdonítják a járványügyi helyzet romlását, az új fertőzések számának megugrását. A korábbi sárga zónához képest annyi a különbség, hogy nincs tilalom a tartományok közötti átjárást illetően, és nincs érvényben éjszakai kijárási tilalom. Nello Musumeci, Szicília kormányzója, már két hete kötelezővé tette a kültéri szájmaszk használatát 55 településen. Bár Szicília tartomány váltott elsőként színt, Szardínia, Calabria és Umbria is számíthat az elkövetkező hetekben szigorítások bevezetésére.

Borítókép: A koronavírus elleni oltásokat és a védettségi igazolvány bevezetését ellenző tüntetők Torinóban augusztus 14-én
Fotó: MTI/EPA/ANSA/Tino Romano

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.