időjárás 6°C Gál 2021. October 16.
logo

Sikeres a baloldali dán kormány kiutasítási politikája

Bugnyár Zoltán
2021.09.23. 08:15 2021.09.23. 09:34
Sikeres a baloldali dán kormány kiutasítási politikája

A jelenlegi, Mette Frederiksen által vezetett koppenhágai baloldali kabinet, szembemenve az európai bevándorláspárti mainstreammel, folytatja a korábbi jobboldali kormány szigorító migrációs politikáját. Többek között nekiláttak az elgettósodott, bevándorlók által lakott negyedek felszámolásának, megkezdték visszavonni azon személyek ideiglenes letelepedési engedélyét, akiknél bizonyítható, hogy származási országuk biztonságos, valamint anyagi támogatással is ösztönzik az önkéntes visszatelepülést.

Bevándorláspolitikai szempontból erősen indult az év, ugyanis a miniszterelnök azt mondta, a célja az, hogy Dániába nulla bevándorló érkezzen. Tavasszal pedig a bevándorlási és integrációs miniszter szólt kemény szavakkal a migrációról. Mattias Tesfaye azt írta egy véleménycikkben, hogy

régóta arra koncentrálunk, hogy hány külföldi lép be Dániába. Eljött az idő, amikor ugyanolyan mértékben kell azokra összpontosítanunk, akiket ki kell kísérni az országból.

Ugyanebben az írásban azt állította, félig viccesen, hogy ő valójában nem csak be-, hanem kivándorlási miniszter is.

Tesfaye nemcsak beszélt erről, hanem tavasszal be is nyújtott egy hazautazási törvénynek nevezett javaslatot, amelyet el is fogadott a dán parlament. A törvény több tekintetben is szigorította a hatóságokkal nem együttműködő migránsok ellen alkalmazható büntetések körét, valamint a rendvédelmi szervek nagyobb hatáskört kaptak a külföldiek mobiltelefonadatainak megfigyelésére és felhasználására is. Legfontosabb eleme, hogy már a kisebb bűncselekményekért elítéltek is azonnal kiutasíthatók az országból és az végre is hajtható. Az új törvény úgy rendelkezik, hogy azon migránsok büntetésének letöltése, akiket négy hónapra vagy annál rövidebb időre ítéltek el, megszakítható és azonnal kitoloncolhatóak. Ennek eredményeképp a törvény június 1-jei hatálybalépésétől kezdve szeptember elejéig 25 elítélt migránst tudtak a hatóságok hazaküldeni. Az integrációs és bevándorlási miniszter azt mondta, eddig nehézséget okozott az, hogy az elítélteket bonyolult volt kitoloncolni.

Be kell vallanom, egy kicsit izgultam, hogy a törvény hogyan fog működni a gyakorlatban, de most nagyon örülök, hogy funkcionál. Több bűnöző külföldi fog gyorsabban hazarepülni, és ez jó Dániának

– reagált az eredményekre Tesfaye.

 

Borítókép: Mette Frederiksen dán miniszterelnök sajtóértekezletet tart
Fotó: MTI/EPA/Ritzau/Mads Claus Rasmussen