időjárás 4°C Ignác 2023. február 1.
logo

Szijjártó Péter: Újabb illegális migrációs hullámmal fenyeget az afganisztáni helyzet

Forrás: MTI, FACEBOOK / SZIJJÁRTÓ PÉTER
2021.09.21. 07:57 2021.09.21. 09:10
Szijjártó Péter: Újabb illegális migrációs hullámmal fenyeget az afganisztáni helyzet

Újabb tömeges illegális migrációs hullámmal fenyeget az afganisztáni helyzet, azonban az európai uniós tagállamok külügyminiszterei a jelek szerint ennek még mindig nem mérték fel a veszélyét megfelelően – jelentette ki Szijjártó Péter New Yorkban a tárca keddi közleménye szerint.

A külgazdasági és külügyminiszter EU-s kollégáival tárgyalt az ENSZ 76. közgyűlésének keretében, majd arról számolt be, hogy 

Afganisztánban sajnos a rosszabb forgatókönyv látszik megvalósulni egyelőre. 

A dél-ázsiai ország gazdasági helyzete egyre súlyosabb válságban van, egyre több ember szorul humanitárius segélyre, illetve a terrorfenyegetettség is fokozódik, márpedig ezek a tényezők újabb bevándorlási hullámot vetítenek előre – hangsúlyozta.

Kiemelte, hogy ennek ellenére 

továbbra is olyan nyilatkozatok születnek egyes európai vezetők részéről, amelyek „meghívásként értelmezhetők az afgánok szempontjából”, 

sőt több tagország áttelepítési fórumot akar szervezni.

„Azt pontosan tudjuk a hat évvel ezelőtti eseményekből, hogy ezután már a kötelező kvóták jönnek, most már családegyesítésről is beszélnek. Sajnos úgy tűnik, hogy az EU tagállamainak egy jelentős része egyáltalán nem tanult abból, ami 2015-ben és azóta zajlott az európai kontinensen” – fogalmazott a tárcavezető.

Hozzátette, hogy az Afganisztán körüli országok eközben például világossá tették, hogy az afganisztáni problémákat Afganisztánban kell megoldani.

Ha az EU továbbra is ezeket az álláspontokat képviseli, annak sajnos nem lesz más a következménye, mint egy újabb súlyos tömeges illegális migrációs hullám, holott ezt el kellene kerülni

 – szögezte le Szijjártó Péter New Yorkban.

Borítókép: Afgánok próbálnak bejutni a kabuli Hamid Karzai Nemzetközi Repülőtérre. Fotó: MTI/EPA/Ahter Gulfam

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.