Szijjártó Péter: Újabb illegális migrációs hullámmal fenyeget az afganisztáni helyzet

Újabb tömeges illegális migrációs hullámmal fenyeget az afganisztáni helyzet, azonban az európai uniós tagállamok külügyminiszterei a jelek szerint ennek még mindig nem mérték fel a veszélyét megfelelően – jelentette ki Szijjártó Péter New Yorkban a tárca keddi közleménye szerint.

Forrás: MTI, FACEBOOK / SZIJJÁRTÓ PÉTER2021. 09. 21. 7:57
null
Kabul, 2021. augusztus 25. Afgnok prblnak bejutni a kabuli Hamid Karzai Nemzetkzi Repltrre 2021. augusztus 25-n. Zabhullh Mudzshid tlib szviv az elz nap bejelentette, hogy a radiklis iszlamista tlibok megtiltottk az afgn llampolgroknak a belpst a fvros, Kabul replterre. A szviv szerint csakis a klfldi llampolgrok mehetnek a repltrre. MTI/EPA/Ahter Gulfam Fotó: Ahter Gulfam
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A külgazdasági és külügyminiszter EU-s kollégáival tárgyalt az ENSZ 76. közgyűlésének keretében, majd arról számolt be, hogy 

Afganisztánban sajnos a rosszabb forgatókönyv látszik megvalósulni egyelőre. 

A dél-ázsiai ország gazdasági helyzete egyre súlyosabb válságban van, egyre több ember szorul humanitárius segélyre, illetve a terrorfenyegetettség is fokozódik, márpedig ezek a tényezők újabb bevándorlási hullámot vetítenek előre – hangsúlyozta.

Kiemelte, hogy ennek ellenére 

továbbra is olyan nyilatkozatok születnek egyes európai vezetők részéről, amelyek „meghívásként értelmezhetők az afgánok szempontjából”, 

sőt több tagország áttelepítési fórumot akar szervezni.

„Azt pontosan tudjuk a hat évvel ezelőtti eseményekből, hogy ezután már a kötelező kvóták jönnek, most már családegyesítésről is beszélnek. Sajnos úgy tűnik, hogy az EU tagállamainak egy jelentős része egyáltalán nem tanult abból, ami 2015-ben és azóta zajlott az európai kontinensen” – fogalmazott a tárcavezető.

Hozzátette, hogy az Afganisztán körüli országok eközben például világossá tették, hogy az afganisztáni problémákat Afganisztánban kell megoldani.

Ha az EU továbbra is ezeket az álláspontokat képviseli, annak sajnos nem lesz más a következménye, mint egy újabb súlyos tömeges illegális migrációs hullám, holott ezt el kellene kerülni

 – szögezte le Szijjártó Péter New Yorkban.

Borítókép: Afgánok próbálnak bejutni a kabuli Hamid Karzai Nemzetközi Repülőtérre. Fotó: MTI/EPA/Ahter Gulfam

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.