Szlovéniát és Magyarországot mély baráti kapcsolat köti össze

Janez Janša miniszterelnök szerint a közép-európai térség a kontinens középpontjába került.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 09. 15. 13:28
JANSA, Janez; ORBÁN Viktor
Orbán Viktor Szlovéniában Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Másfél év kihagyás után Szlovénia együttműködhet partnerországként egy kiállításon egy olyan erős országgal, mint Magyarország, ami azt jelenti, hogy sikerült kellőképpen átvészelniük a koronavírus-válságot

– mondta Janez Janša szlovén kormányfő szerdán a szlovéniai Celjén, az 53. Nemzetközi Kisiparos- és Vállalkozói Vásár megnyitóján, amelynek idén Magyarország a partnerországa. A szlovén kormányfő megköszönte, hogy Magyarország Szlovéniát gazdasági szempontból is partnerként ismeri el. Reményének adott hangot, hogy tovább mélyítik a gazdasági együttműködést. Mint mondta: a két országot nagyon szétágazó mély baráti kapcsolat köti össze.

– Szlovénia az idén ünnepli fennállásának 30. évfordulóját, jövőre pedig nemzetközi elismerésének 30. évfordulóját, Magyarország pedig az elsők között ismerte el, és azóta is jó baráti kapcsolatot ápol vele

 – hangsúlyozta Janša.

Janša szerint az ilyen vásárok jó hatással vannak a gazdaságra. – A digitális átállás ellenére nem pótolhatja semmi az emberi és üzleti kapcsolatokat – jelentette ki. A szlovén kormányfő azt hangoztatta, hogy sok pénzt fektettek vakcinabeszerzésbe, s kár volna ezt nem kihasználni. A koronavírus-járvány ugyanakkor feltárta a gazdaság gyengeségeit, ezért a kabinet gazdaságélénkítő csomagokat dolgozott ki.

A szlovén gazdasági növekedés jelenleg 65 százalékkal haladja meg a tavalyi visszaesés idején mért adatot, és a következő évre is jók a gazdasági előrejelzések. A második negyedévben rekordmagas volt a gazdasági növekedés, rekordalacsony a munkanélküliség és magas a foglalkoztatás. A sikeres együttműködés számokban is kifejezhető: az idei év első öt hónapjában több mint ötmilliárd euró volt a kereskedelmi forgalom – fejtette ki Janša.

A szlovén kormányfő gratulált Magyarország gazdasági fejlődéséhez. – Csodálatra méltó, amit produkál – fogalmazott, és sok sikert kívánt a schengeni határok védelméhez is, amely szerinte elengedhetetlen a stabilitáshoz és a biztonsághoz. A visegrádi együttműködéssel kapcsolatban elmondta:

a közép-európai térség a kontinens középpontjába került, és más szempontból is nagy erőt képvisel.

Borítókép: Janez Janša szlovén kormányfő fogadja Orbán Viktor magyar miniszterelnököt a szlovéniai Celjében az 53. Nemzetközi Kisiparos- és Vállalkozói Vásár megnyitóján
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Magyarország partnerország. A koronavírus-járvány miatt egy év kihagyás után rendezik meg Celjében az 53. Nemzetközi Kisiparos- és Vállalkozói Vásárt, a régió legnagyobb kereskedelmi és üzleti eseményét, amelynek partnerországa 2021-ben Magyarország. A szeptember 15–19. között tartott rendezvényen Magyarország díszvendégként mutatkozik be, az érdeklődők megismerhetik a magyar gazdasági, kulturális, turisztikai és gasztronómiai termékeket és értékeket, illetve az új üzleti partnereket kereső legsikeresebb és legjelentősebb magyar vállalatokat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.