A német egészségügyi rendszer összeomlásától tartanak

Felerősödött a koronavírus-járvány Németországban, egyre több a fertőzött és a kórházi beteg.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 10. 22. 17:32
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felerősödött a koronavírus-járvány Németországban, a pénteki adatok szerint a napi új regisztrált fertőződések száma egy hét alatt bőven megduplázódott, az intenzív kórházi ápolásra szoruló fertőzöttek száma pedig több mint százzal emelkedett. A Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) pénteki kimutatása szerint

az utóbbi 24 órában 19 572 ember szervezetében mutatták ki az új típusú koronavírust, míg egy héttel korábban 8054 fertőződést diagnosztizáltak.

Az úgynevezett hétnapi fertőzésgyakoriság – az utóbbi hét napon regisztrált új fertőződések százezer lakosra jutó száma – az egy héttel korábbi 68,7-ről 95,1-re emelkedett.

A mutató legutóbb a harmadik hullám idején, május közepén volt 90 felett.

Az RKI a heti összefoglaló jelentésében kiemelte, hogy az őszi és a téli hónapokban a fertőződések számának további emelkedésével kell számolni. A folyamat részben éppen szezonális tényezőkkel, az ősz és a tél hatásával magyarázható, mert a hideg és a korai sötétedés miatt az emberek több időt töltenek zárt térben, ahol a vírus könnyebben terjed, mint a szabadban.

A szakértői becslések szerint a SARS–CoV–2-fertőzések száma ősszel és télen nagyjából negyven százalékkal magasabb, mint nyáron, ha minden más tényező változatlan marad.

Ráadásul az utóbbi időszak viszonylag jó járványügyi adatai miatt országszerte lazították a védekezés szabályait, így a vírus sok védtelen embert elér, különösen az iskolákban és az óvodákban. A tizenkét év alatti gyermekek számára még nem engedélyezett a vírus okozta betegség (Covid–19) elleni védőoltás. A 12–17 évesek körében pedig csak körülbelül negyven százaléknak van teljes oltása. Ugyanakkor a felnőttek körében sem teljes a védettség.

A 60 éven felülieknél ugyan elérte a 85 százalékot a teljesen oltottak aránya, a 18–59 éves korosztályban viszont csak 72 százalék körüli, és ez még nem elég az uralkodó vírusváltozat, a rendkívül fertőző delta variáns terjedésének megállításához.

A fertőzöttek átlagéletkora 33 év, a hétnapi fertőzésgyakoriság pedig a 10–14 éves korosztályban a legmagasabb, százezer főre 182 fertőződés jut az RKI adatai alapján.

Az intenzív és baleseti ellátási terület szakmai szervezetének (DIVI) adatai szerint a nyilvántartásukban szereplő 1259 kórházban

1541 fertőzöttet ápolnak az intenzív terápiás osztályokon, 138-cal többet az egy héttel korábbi 1403-nál. A betegek 56 százaléka – 861 paciens – szorul lélegeztetésre. Számuk egy hét alatt 86-tal emelkedett.

Az intenzív osztályokra nehezedő teher egyelőre messze elmarad a tavaly év végén, a második hullám legnehezebb szakaszában regisztrált csúcstól, amikor 5762 beteg volt az intenzív osztályokon. Azonban a következő időszakban az ellátási kapacitás érezhető csökkenése várható – figyelmeztetett közleményében a szakmai szervezet, rámutatva, hogy az év elején regisztrált mintegy 26 ezerről 22 ezerre csökkent az üzemeltetett intenzív ágyak száma.

A Der Spiegel című hetilap pénteki összeállításában azt írta, hogy

a munkaerőhiány miatt akár a teljes egészségügyi ellátórendszer összeomolhat, ha ismét sok ezer ember kerül kórházba az új típusú koronavírus miatt.

Idézték mások mellett Manne Lucha Baden-Württemberg tartományi egészségügyi minisztert, aki hangsúlyozta, hogy „nem engedhetünk rá többé olyan terhet az egészségügyi rendszerre, mint tavaly télen”.

A tavaly év végén elindított oltási kampányban csütörtökig 110,6 millió adag vakcinát adtak be. Teljes oltása a lakosság kétharmadának, 66,1 százaléknak van Németországban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.