Átalakuló erőviszonyok az olasz belpolitikában

Sok nagyvárosban tarolt a baloldal, elemzők szerint a jobboldal sikertelensége a kései kampánynak köszönhető.

2021. 10. 04. 18:58
SALVINI, Matteo; MELONI, Giorgia
Rma, 2021. oktber 1. Matteo Salvini, a kormnyz olasz Liga prt s Giorgia Meloni, az ellenzki Olasz Testvrek (FdI) prt vezetje mkzik az Enrico Michetti rmai polgrmesterjellt kampnynak befejezsvel tartott rmai sajtrtekezleten 2021. oktber 1-jn. MTI/EPA/ANSA/Riccardo Antimiani Fotó: Riccardo Antimiani
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tizenkétmillió állampolgár jogosult szavazásra, a részvételi arány azonban országos szinten is nagyon alacsony volt a vasárnap és tegnap megrendezett részleges helyhatósági választásokon. Különösen a fővárosban hiányzott a lelkesedés és a részvétel. Sajtóelemzések szerint a szavazások eredménye belpolitikai tesztnek számít, hiszen a világjárvány óta ez az első alkalom, hogy az olaszok az urnákhoz járulhattak. Az elmúlt hónapok választási szándékára vonatkozó felmérések végre valós véleményekké, konkrét számadatokká válhattak. Az eredmények a három legerősebb csoport, a jobboldali Liga, az ellenzéki Olaszország Fivérei és a baloldali Demokrata Párt erőviszonyainak alakulásába engednek betekintést.

 A belügyminisztérium által közzétett adatok alapján az látható, hogy vasárnap a 12 millió állampolgár közel hatvan százaléka járult az urnákhoz a rendelkezésre álló idő alatt. Ez elmarad a 2016-os polgármester-választás részvételi arányától. 

Ez lehet az oka, hogy tegnap délelőtt már versenyfutás indult az utolsó, bizonytalankodó szavazatok megszerzésére.

 Rajtatok a sor, menjetek el szavazni, és vigyetek magatokkal egy bizonytalankodót is. Elérkezett a pillanat, hogy döntsetek Olaszország jövőjéről, az ország biztonságáról, a családvédelemről, a beruházásokról

– bátorította a szavazókat Matteo Salvini, a Liga főtitkára.

Amikor szabadságunkat és jogainkat csorbulni látjuk, még fontosabb, hogy éljünk demokratikus jogainkkal

– üzente szavazóknak az ellenzékben maradt Giorgia Meloni, az Olaszország Fivérei párt elnöke. Öntudatos és örömteli részvételre szólította fel az állampolgárokat Giuseppe Conte volt kormányfő, az Öt Csillag Mozgalom újonnan kinevezett főtitkára is, hangsúlyozva, hogy a voksolás a demokrácia legelemibb és legnemesebb gesztusa. 

Az önkormányzati választások eredménye a jobboldali erőviszonyok alakulására is fényt derít. Eldőlhet, hogy Matteo Salvini megtartja-e a jobbközép koalíció vezetését vagy átengedi azt az előretörő ellenzéki patriótának, Giorgia Meloninak. 

Az urnák lezárását követő exit poll eredmények szerint az olasz tartományi székhelyek baloldali vezetés alá kerülnek. Elkezdheti második mandátumát a baloldali Giuseppe Sala, Milánó főpolgármestere, aki az első felmérések szerint a városlakók 56 százalékának bizalmát élvezi. Bolognában is egyértelmű sikert ért el a baloldal jelöltje, Matteo Lepore, 62 százalékos támogatottsággal. Nápolyban elsöprő győzelmet aratott Gaetano Manfredi, a baloldali Demokrata Párt jelöltje a szavazatok 62 százalékát szerezte meg. 

Rómában sem sikerült többséget elérnie egyetlen jelöltnek sem, az eddig elérhető adatok szerint tehát valószínű, hogy Virginia Raggi, az M5S politikusa, a főváros főpolgármestere nem kezdheti meg második mandátumát.  Első helyen ugyanis a jobboldal jelöltje, Enrico Michetti végzett. A két hét múlva esedékes második fordulóban megmérkőzhet Roberto Gualtierivel, a Demokrata Párt jelöltjével. 

Triesztben Roberto Piazza jobboldali jelölt 17 százalékkal előzte meg a baloldali Francesco Russót, az egyértelmű sikerhez szükséges ötven százalékot azonban nem érte el. A második fordulóban dől el tehát a trieszti városvezetés sorsa is. Elemzők szerint a jobboldal sikertelensége a késői kampányindításban és a jelöltek helytelen kiválasztásában kereshető. 

Borítókép: Matteo Salvini, a kormányzó olasz Liga párt és Giorgia Meloni, az ellenzéki Olaszország Fivérei (FdI) párt vezetője mókázik az Enrico Michetti római polgármesterjelölt kampányának befejezésével tartott római sajtóértekezleten, október 1-jén

 Fotó: MTI/EPA/ANSA/Riccardo Antimiani

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.