Donald Trump nagy visszatérését tervezi

A volt amerikai elnök a közvélemény-kutatások alapján nem is indulna rossz esélyekkel.

2021. 10. 05. 6:10
Former U.S. President Trump speaks at his golf club in Bedminster, New Jersey
Former U.S. President Donald Trump speaks at his golf club in Bedminster, New Jersey, U.S., July 7, 2021. REUTERS/Eduardo Munoz - RC2NFO93EZKR Fotó: REUTERS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eddig egyetlen példa akadt rá az Egyesült Államok történetében, hogy egy elnök nem két egymást követő ciklust töltött ki. Ahhoz is több mint száz évet kell visszautaznunk az időben: Grover Cleveland előbb 1885–1889-ig 22. elnökként vezette az országot, majd szűken vereséget szenvedett republikánus kihívójától, Benjamin Harrisontól. Négy év kényszerpihenő után aztán ismét megmérette magát, és újrázni tudott, a 24. elnökként 1893–1897-ig töltötte be hivatalát.

Minden jel arra mutat, hogy ugyanerre a bravúrra készül Donald Trump is. 

Az előző amerikai elnök még nem mondott semmi biztosat arról, hogy indul-e 2024-ben, és alighanem még jó ideig – valószínűleg legalább a 2022-es úgynevezett félidős választásokig – várni is kell a nagy bejelentésre. Mégis, feltűnően szaporodnak azok a „véletlenül” elejtett félmondatok, utalások és elemzések, amelyek szerint a republikánus politikus ismét ringbe száll. Sőt, mintha már most kampányüzemmódba kapcsolt volna. Egyre gyakrabban nyilatkozik a médiában, rendezvényeken szólal fel, aktívan belefolyik a félidős választások kampányába, reklámokkal népszerűsíti magát, minden fórumon támadja riválisait, és visszatérne a közösségi médiába, ahonnét kitiltották.

Mint tudod, még korai erről beszélni. De úgy vélem, hogy az emberek nagyon, nagyon boldogok lesznek, amikor teszek egy bizonyos bejelentést

 – fogalmazott egy indulását firtató kérdésre már egy nyári interjúban is sokat sejtetően, a kampány finanszírozásával magyarázva a késlekedést. Múlt héten ugyancsak egyértelmű utalást tett, amikor arról beszélt, legfeljebb „egy rossz hír az orvostól” tántoríthatná el attól, hogy ismét megméresse magát. 

Nekem sem mondta ki a mágikus szavakat, de ha beszélsz vele pár percet, elég egyértelművé válik, hogy indulni fog. Én úgy becsülöm, 99-100 százalék közötti eséllyel

 – erősítette meg a pletykákat Jason Miller, Donald Trump egyik korábbi vezető tanácsadója is.

Kérdés persze, hogy milyen esélye lenne? Először is a Republikánus Párt előválasztását kellene megnyernie, ahol azonban egyelőre nem tűnt fel érdemi kihívója. Egyes felmérések szerint ugyan Ron DeSantis floridai kormányzó dinamikusan zárkózik fel, – még olyan közvélemény-kutatás is akad, amely szerint beérte – de a legtöbb mérés alapján még így is tetemes hátránya.

 Ha szembenéznék vele, elverném, ahogyan elvernék mindenki mást is 

– nyilatkozta magabiztosan Donald Trump a Yahoo News Finance éppen tegnap megjelenő interjújában, arra a kérdésre, hogy milyen esélyekkel indulna a republikánusok másik népszerű aspiránsa ellen. Egyébként az is erősen kérdéses, hogy DeSantis egyáltalán kacérkodik-e a gondolattal, ő egyelőre félresöpörte az erre vonatkozó ötleteket. Ráadásul a politikusnak előbb jövőre a floridai kormányzói széket kell megvédenie, ha egyáltalán képben akar maradni. A „futottak még” kategóriában van még például Mike Pence korábbi alelnök, Nikki Haley volt ENSZ-nagykövet, Ted Cruz texasi szenátor, de az ő támogatottságuk mind tíz százalék alatti.

Az jelen állás szerint tehát aligha kérdéses, hogy ismét Donald Trump–Joe Biden csata várható 2024-ben. 

Ugyan a demokrata elnök még egy éve sincs hivatalban, de a koronavírus-járvány kezelése, a kudarcos afganisztáni kivonulás, a déli határon kialakult migrációs krízis miatt népszerűsége máris bezuhant, támogatottsága ötven százalék alatti, ráadásul még a demokraták köreiben is csalódottság érezhető. Beszédes például a Pew Research Center múlt heti kutatása, amely szerint a veteránok 76 százaléka, a demokrata veteránok 51 százaléka szerint Joe Biden rossz munkát végzett az afganisztáni kivonulás során. Egy másik frissen megjelent közvélemény-kutatás szerint, ha most megismételnék a tavalyi elnökválasztást, már szűken Donald Trump kerekedne felül. – Azok a szavazók, akik nem kedvelték Donald Trumpot, most összehasonlítják Joe Bidennel, és ráébrednek, hogy nem is volt olyan rossz! – magyarázta a jelenséget Dick Morris konzervatív politikai elemző. 

Három évvel az elnökválasztás előtt ugyanakkor ezekre a számokra még nagyon korai lenne bármit is építeni. Az elnök „szerencséje”, hogy a hibákat még mandátuma elején követte el. Az idő most neki dolgozhat, a csorbát még kiköszörülheti, vagy legalábbis feledtetheti 2024-ig.

Borítókép: Donald Trump elnökként

Fotó: Reuters

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.