Drámai a helyzet az alacsony átoltottság miatt Romániában

Naponta megdőlnek a jegyzett napi fertőzések, a járványnak tulajdonított napi halálesetek csúcsértékei.

null
Bukarest, 2021. oktber 6. polk a koronavrusos betegek szmra kialaktott osztlyon a bukaresti Marius Nasta Tdkrhzban 2021. oktber 6-n. Romniban az elmlt 24 rban 14 ezernl is tbb j megbetegedst regisztrltak s 331-en haltak bele a betegsg szvdmnyeibe, ami a legtbb a vrus megjelense ta. MTI/AP/Andreea Alexandru Fotó: Andreea Alexandru
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kéthetes vesztegzárat rendeltek el a járványhelyzet súlyosbodása miatt Szörényváron (Turnu Severin). A dél-romániai város az első megyeszékhely, ahol a negyedik hullám idején ezt a radikális megoldást tartották indokoltnak a hatóságok.

A karantén időszakában az iskolákban online tanrendre térnek át, bezár minden étterem, szórakozóhely, kulturális intézmény, tilos a privát közösségi rendezvények megtartása is, csak indokolt esetben lehet elhagyni a lakóhelyet. A gyógyszertárak és a benzinkutak kivételével minden kereskedelmi egység bezár 18 órakor. A kijárásra vonatkozó tilalom csak az oltatlanokat érinti.

Bár az utóbbi hetekben egyre többen döntenek az oltás felvétele mellett, Romániában továbbra is rendkívül alacsony, alig több mint harmincszázalékos az országos átoltottság.

Székelyföldön is magas a vakcinát elutasítók száma. Hubbes László-Attila, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Karának egyetemi docense, társadalomkutató szerint a székelyföldi többség úgynevezett oltáspasszív. A Maszol erdélyi hírportálnak nyilatkozó szakember három típust említett ebben a körben: az oltáselleneseket, akik semmilyen oltásban nem hisznek, az oltásszkeptikusokat, akiknek nincs bizalmuk gyorsan kifejlesztett vakcinákban és az „oltásóvatosakat”, akiknél szintén a bizalomhiány a döntő, de ők csak kivárnak.

Romániában riasztó ütemben terjed a koronavírus-járvány negyedik hulláma.

Mint arról az MTI is beszámolt, az országban szinte naponta megdőlnek a jegyzett napi fertőzések, a járványnak tulajdonított napi halálesetek csúcsértékei.

A kórokozó megjelenése óta még soha nem voltak annyian kórházban és nem szorultak intenzív terápiás ellátásra, mint jelenleg.

Az országban nincs már elegendő kórházi kapacitás a súlyos esetek ellátására, a túlzsúfolt kórházak betegfelvételi osztályain és az épület előtt sorban álló mentőautókban további súlyos állapotban lévő fertőzöttek várnak arra, hogy kórházi ágyhoz jussanak. A hírtelevíziók beszámolói szerint a romániai járványhelyzet súlyosabb, mint amilyen az olaszországi Lombardia tartományban volt a járvány első hullámakor.

 

Borítókép: Ápolók a koronavírusos betegek számára kialakított osztályon egy bukaresti kórházban
Fotó: MTI/AP/Andreea Alexandru

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.