Elhúzódó politikai válságra lehet számítani Romániában

Az államfő nyíltan beszélt a válságról, majd közölte, elképzelése sincs a helyzet megoldására.

KELEMEN Hunor; CITU, Vasile-Florin; 

Bizalmi szavazs a romn parlamentben
Bukarest, 2021. október 5. Florin Citu román miniszterelnök (b) és Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke, miniszterelnök-helyettes a legnagyobb frakcióval rendelkező ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) által beterjesztett bizalmatlansági indítvány vitáján a kétkamarás román parlament együttes ülésén 2021. október 5-én. MTI/Baranyi Ildikó Fotó: Baranyi Ildikó Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csak jövő héten kezdi meg az egyeztetéseket a parlamenti pártokkal Klaus Johannis, de az államfő a tárgyalások első körétől még nem remél megoldást a súlyos román politikai válságra. A kedden bizalmatlansági indítvánnyal megbuktatott Florin Cîțu jelenleg ügyvivő miniszterelnökként irányítja a kabinetet. Johannis szerdán azt mondta: a jelenlegi kormányválság eltér az előzőektől.

Ezt a válságot csak az indulatok mellőzésével, érett magatartással lehet feloldani

– idézte az elnököt az Agerpres hírügynökség.

Johannis szerint a Cîțu-kabinet ügyvivőként látja el a feladatát, amíg nem alakul ki egy, a pártok megállapodáson alapuló parlamenti többség. Az államfő ismét támadta a kormányból kilépett Mentsétek meg Romániát Szövetséget (USR), mint fogalmazott: nehéz egy olyan párttal tárgyalni, amely megszavazta saját kormánya megbuktatását.

A romániai elemzők számára nem okozott meglepetést a keddi a bizalmatlansági indítvány történelmi szavazattöbbséggel történő elfogadása, de sokakat meglepett az a hangnem, ahogyan vita során a politikusok támadták egymást. Mintha a képviselőknek és szenátoroknak mindössze a kormányt megbuktatása lett volna a fontos, a továbblépéshez szükséges forgatókönyv már nem.

Újságírói vélemények szerint Klaus Johannisnak sincs elképzelése a helyzet megoldására. A kormány bukását követő nyilatkozatában az államfő nyíltan beszélt a válságról, de ennek ellenére csak jövő hétre ígérte a konzultációkat a pártokkal.

Közben egy, még a kormánybukás előtt készült felmérés az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) népszerűségének látványos növekedését jelzi. A PSD több mint harmincöt százalékos eredmény érne el, ha most tartanák a választásokat. Az ügyvivő kabinet politikai hátterét biztosító Nemzeti Liberális Párt eközben tovább veszít támogatottságából, jelenleg közel huszonkét százalékon áll. Csökken a korábbi koalíciós tag népszerűsége is, az USR-t már kevéssel tíz százalék alá mérték. A rendszer-, oltás- és magyarellenes Románok Egyesüléséért Szövetség viszont szinte megkétszerezte támogatottságát, tizenhét százalékot érne el a megmérettetésen.

Borítókép: Florin Citu román miniszterelnök (b) és Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke, miniszterelnök-helyettes a bizalmatlansági indítvány vitáján a kétkamarás román parlament együttes ülésén 2021. október 5-én. Fotó: MTI/Baranyi Ildikó

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.