Először jelent meg a nyilvánosság előtt a tálibok legfőbb vezetője

Hibatulla Ahundzadáról sokan azt hitték, meghalt, ugyanis a hatalomátvétel után sem jelent meg.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI, Reuters2021. 10. 31. 12:02
Moszkva, 2021. október 20. A tálibok delegációja részt vesz az Afganisztánról szóló nemzetközi konferencián Moszkvában 2021. október 20-án. MTI/EPA/AP pool/Alekszandr Zemljanyicsenko Fotó: Alekszandr Zemljanyicsenko Forrás: MTI/EPA/AP pool
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az afganisztáni tálibok rejtélyes legfőbb vezetője, Hibatulla Ahundzada molla 2016-ban történt megválasztása óta először jelent meg a nyilvánosság előtt a hét végén – közölte vasárnap a tálib kormány. „A hívők parancsnoka, Hibatulla Ahundzada molla megjelent Kandahárban, a híres Hakimíja mecsetben egy nagygyűlésen, és tíz percig beszélt a bátor katonák és a tanítványok előtt” – tájékoztatott egy üzenetben a tálib kormány egy hangfelvétel kíséretében. Az összejövetelről ez idáig még nem tettek közzé felvételeket az internetes portálokon.

Ezen világosan hallható a molla hangja, amint imákat és áldásokat mond.

2016-ig, amikor az egy amerikai dróncsapásban Pakisztánban megölt Aktar Mohamed Manszúr helyére lépett, Ahundzada viszonylag ismeretlen volt, inkább jogi és vallási kérdésekkel foglalkozott, mintsem a hadműveletekkel. Hatalomra kerülve gyorsan maga mellé állította az egyiptomi Ajman Zavahirit, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat vezetőjét. Legfelsőbb vezetői tisztségében Ahundzada az iszlamista mozgalmon belüli egység megóvásáért felelős, ami a dzsihadista mozgalmat az utóbbi években megosztó belső harcok közepette nem egyszerű feladat.

Hibatullah Ahundzada, a tálibok vezetője. Fotó: Wikipedia

Az amerikai hadsereg kivonása után augusztus 15-én Kabulba bevonuló és a nyugati országok támogatását élvező kormányt megdöntő tálibok szeptemberben jelentették be, hogy Hibatulla Ahundzada kezdettől Kandahárban él, és rövidesen megjelenik a nyilvánosság előtt. Korábban több alkalommal híre ment, hogy a molla elhunyt, egyes feltételezések szerint a koronavírus-járvány áldozata lett, mások pedig azt gondolták, hogy robbanás során vesztette életét.

Borítókép: A tálibok delegációja részt vesz az Afganisztánról szóló nemzetközi konferencián Moszkvában 2021. október 20-án. Fotó: MTI/EPA/AP/Alekszandr Zemljanyicsenko

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.