Eltávolítják Thomas Jefferson szobrát, mert rabszolgatartó volt

A műemléket a New York-i önkormányzat épületéből helyezik át a város történeti társaságának épületébe.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 10. 19. 11:08
Trump to visit Mt. Rushmore National Monument for July 4th celebrations
epaselect epa08525966 The Marine One helicopter carrying US President Donald J. Trump flies past Mt. Rushmore National Monument in Keystone, South Dakota, USA, 03 July 2020. Trump is visiting Mt. Rushmore to celebrate the Independence Day holiday at an event that is set to include a fireworks display. The iconic monument, located at the sacred Black Hills claimed by the Lakota Sioux, features the stone carvings of former US Presidents George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt, and Abraham Lincoln. EPA/TANNEN MAURY Fotó: TANNEN MAURY Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A New York-i önkormányzat megszavazta hétfőn, hogy eltávolítják az épületéből Thomas Jeffersonnak, az Egyesült Államok egyik alapító atyjának, a függetlenségi nyilatkozat fő megalkotójának a szobrát amiatt, mert rabszolgatartó volt. A szobor több mint száz éven át állt a polgármesteri hivatal csarnokában. Az önkormányzat egyik bizottsága előtte egyhangúlag hagyta jóvá elvben a szobor eltávolítását, amit már több éve követeltek a képviselő-testület fekete bőrű és latin-amerikai származású tagjai. A szobrot ezután a város történeti társaságának épületében fogják kiállítani.

Jefferson volt az Egyesült Államok első külügyminisztere George Washington elnöksége alatt, majd alelnök, 1801-től pedig az ország harmadik elnöke. Élete bizonyos szakaszaiban volt összesen több mint 600 rabszolgája. Ő maga két rabszolgáját szabadította föl, halála után pedig hét rabszolgája nyerte el a szabadságát. Elnökként következetesen kiállt a nemzetközi rabszolga-kereskedelem felszámolása mellett, majd betiltotta a rabszolga-kereskedelmet. Magánemberként a rabszolgák fokozatos felszabadítását és emancipációját tartotta helyesnek, nem az azonnalit.

– Jefferson országunk dicsőséges és dicstelen események alkotta hosszú történetéből olyan epizódokat képvisel, amelyek a legszégyenletesebbek közé tartoznak

– jelentette ki a határozatról Adrienne Adams, a képviselő-testület egyik fekete bőrű tagja.

A szobor eltávolítását eredetileg a feketékkel és más kisebbségekkel szembeni egyenlő bánásmódért harcoló, 2013-ban létrejött, Black Lives Matter nevű civil mozgalom követelte.

Borítókép: A Rushmore-hegy oldalába négy amerikai elnök arcmását vésték, köztük Thomas Jeffersonét. Fotó: EPA/Tannen Maury

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.