időjárás 7°C Stefánia 2021. November 28.
logo

Franciaország tetteket vár Ausztráliától a kapcsolatuk helyreállításához

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2021.10.28. 14:36 2021.10.28. 14:48
Franciaország tetteket vár Ausztráliától a kapcsolatuk helyreállításához

Emmanuel Macron francia államfő csütörtökön először folytatott megbeszélést Scott Morrison ausztrál miniszterelnökkel az úgynevezett tengeralattjáró-ügy szeptemberi kirobbanása óta, és közölte, hogy 

konkrét tetteket vár a kétoldalú kapcsolatok helyreállításához.

 A francia elnöki hivatal tájékoztatása szerint az elnök kiemelte, hogy 

mostantól az ausztrál kormánynak kell olyan konkrét lépéseket tennie, amelyek arra utalnak, hogy az ausztrál vezetésnek szándékában áll a kétoldalú kapcsolatok helyreállítása és közös fellépés az indiai–csendes óceáni térségben.

A két ország közötti diplomáciai válság akkor tört ki, amikor szeptember közepén az Egyesült Államok, Ausztrália és Nagy-Britannia – Franciaország előzetes tájékoztatása nélkül – biztonsági partnerségi szerződést kötött AUKUS néven. Ezzel összefüggésben pedig Ausztrália úgy döntött, hogy nukleáris meghajtású tengeralattjárókat vásárol az Egyesült Államoktól, egyúttal felmondja a Franciaországgal kötött dízel- és elektromos meghajtású tengeralattjárók gyártásáról szóló szerződését. Emiatt Franciaország elesett egy 56 milliárd dolláros szerződéstől.

Párizs szeptember 17-én visszahívta canberrai nagykövetét, aki – miután Emmanuel Macron többször is egyeztetett Joe Biden amerikai elnökkel és Boris Johnson brit miniszterelnökkel –, három héttel később visszatért állomáshelyére. A francia elnök azonban csak most beszélt először közvetlenül az ausztrál kormányfővel. A telefonbeszélgetés során Emmanuel Macron „emlékeztetett arra, hogy Ausztrália egyoldalú döntése a francia–ausztrál partnerségi viszony csökkentéséről a tengeralattjáró-program felmondásával egy még tisztázandó másik projekt javára a két ország közötti bizalmi viszony végét jelentette” – olvasható az Elysée-palota közleményében. 

A legnagyobb figyelmet fordítjuk a francia vállalatok és beszállítóik helyzetére, beleértve az ausztrál cégeket is, amelyeket érint ez a döntés

– tette hozzá az elnöki hivatal.

A telefonbeszélgetésre még azelőtt kerítettek sort, hogy a francia és az amerikai elnök kétoldalú megbeszélést folytat Rómában a világ húsz legjelentősebb gazdaságát tömörítő csoport (G20) vezetőinek hétvégi csúcsértekezletén. Ezt az ENSZ-klímakonferencia követi majd Glasgow-ban, amelyen Scott Morrison is részt vesz.

Borítókép: Emmanuel Macron francia elnök az Elysée-palotában 2021. augusztus 24-én

Fotó: MTI/EPA/Reuters/Sarah Meyssonnier