Házkutatást tartottak az osztrák kormánypárt székházában

Ez már a sokadik eset, hogy Sebastian Kurz korrupciós ügybe keveredett.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI, Deutsche Welle2021. 10. 06. 13:03
KURZ, Sebastian
Kranj, 2021. oktber 6. Sebastian Kurz osztrk kancellr az Eurpai Uni s a nyugat-balkni orszgok cscstallkozjn a szlovniai Kranj melletti Brdo Kongresszusi Kzpontban 2021. oktber 6-n. MTI/EPA/Igor Kupljenik Fotó: Igor Kupljenik
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gazdasági és korrupciós ügyekkel foglalkozó osztrák államügyészség házkutatát tartott szerdán a kormányzó Osztrák Néppárt (ÖVP) bécsi székházában és a kancellári hivatal épületében. A házkutatások érintettjei mindannyian Sebastian Kurz kancellár bizalmi emberei: Johannes Frischmann sajtószóvivő, Gerald Fleischmann médiakoordinátor és Stefan Steiner vezető stratéga.

A vád hűtlen kezelés, megvesztegetés és kenőpénz elfogadása, elsősorban az Österreich napilapban megjelent közvélemény-kutatási adatok manipulálása érdekében. Ezeket a hirdetéseket a gyanú szerint a pénzügyminisztérium fizette, és a vádak szerint kizárólag az ÖVP pártpolitikai érdekeit szolgálták. Az ügyészség a fent nevezetteken túlmenően nyomozást folytat Sophie Karmasin közvélemény-kutató, az ÖVP által delegált egykori családügyi miniszter, Thomas Schmid, a pénzügyminisztérium volt államtitkára, a Nemzeti Vagyonkezelő Holding egykori elnöke (ÖBAG), valamint Wolfgang és Helmuth Fellner, az Österreich médiacsoport tulajdonosai ellen. A tartalmak és megjelentetésük időpontja miatt érintett az ügyben a médiacsoport szerkesztősége is, amely ellen a vád: a közvélemény befolyásolása „kozmetikázott” közvélemény-kutatási adatokkal.

Az elkövetett bűncselekményben Sebastian Kurzot bűnsegédként gyanúsíthatják meg.

– Az ilyen és ehhez hasonló vádaskodásoknak mindig ugyanaz a céljuk: hatalmast kárt okozni a Néppártnak és Sebastian Kurznak – nyilatkozta Gabriela Schwarz, az ÖVP főtitkárhelyettese. Hasonlóan látja a helyzetet August Wöginger, az ÖVP frakcióvezetője, aki szerint az ÖVP-t és annak vezető politikusait érintő, ötéves múltra visszatekintő hamis vádakról sorra kiderült, hogy nincs alapjuk. – Ahogy azokban az ügyekben sem találtak semmi terhelőt, a mostani is csak egy politikai színjáték – hangsúlyozta sajtóértekezletén a frakcióvezető.

Az Österreich Médiacsoport állásfoglalása szerint az ügyészség vádjai félreértésen alapulnak, összekeveri az állami megbízásból végzett felméréseket az Österreich napilap közvélemény-kutatásaival. Közölték: soha nem kaptak pénzt a pénzügyminisztériumtól olyan politikai hirdetésre, amely közvélemény-kutatási adatok közzétételére irányult volna.

Az ellenzéki Szociáldemokrata Párt és a Szabadságpárt Sebastian Kurz lemondását követelik.

Sebastian Kurzot nemrég azért hallgatta ki a bíróság, mert az úgynevezett Ibiza-botrány feltárásával megbízott parlamenti bizottság előtt állítólag hamis tanúvallomást tett. A vizsgálóbizottság feltételezett korrupciós ügyekre, így például pártadományok politikai döntésekre gyakorolt kihatásaira próbált fényt deríteni Sebastian Kurz 2017 decembere és 2019 májusa között hivatalban volt néppárti–szabadságpárti koalíciós kormánya idején. Az ellenzéki liberális NEOS párt által benyújtott feljelentés szerint Kurz és kabinetfőnöke a parlamenti bizottsági meghallgatásán tagadta, hogy háttéralkuk lettek volna a kancellár bizalmasának számító Thomas Schmid kinevezésekor az ÖBAG állami holding élére. Véleményük szerint az ügyészségnek rendelkezésre állnak azok az sms-ek, amelyek ennek ellenkezőjét bizonyítják. Az üzenetváltások azt a benyomást keltik, hogy a Néppártban már néhány hónappal a független ÖBAG felügyelőbizottság 2019. márciusi személyzeti döntését megelőzően biztosak voltak Schmid jövendőbeli szerepében.

Sebastian Kurz szerint a vizsgálóbizottság előtt elhangzott kijelentései megfeleltek legjobb tudásának, illetve emlékezetének, és még véletlenül sem állt szándékában hamisan tanúskodni.

 

Borítókép: Sebastian Kurz osztrák kancellár az Európai Unió és a nyugat-balkáni országok csúcstalálkozóján Szlovéniában 2021. október 6-án
Fotó: MTI/EPA/Igor Kupljenik

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.