Karantén vár Romániában a Magyarországról zöldigazolvány nélkül érkezőkre

A román hatóság hazánkat is a sárga zónába sorolta a járványügyi kockázat szempontjából.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 10. 29. 13:32
null
Bukarest, 2021. október 12. Az új koronavírus előidézte Covid-19 betegségben szenvedő pácienst tolnak be mentősök a bukaresti Bagdasar-Arseni kórház koronavírus-részlegként működő intenzív osztályára 2021. október 12-én. Romániában csaknem 17 ezer új fertőzöttet regisztráltak, és ez a járvány kitörése óta a legmagasabb napi esetszám az országban. Ezen a napon 442 ember meghalt a vírus okozta betegségben. MTI/AP/Andreea Alexandru Fotó: Andreea Alexandru
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kéthetes karanténba kell vonulniuk azoknak a Magyarországról Romániába belépő utasoknak, akiknek nincs a koronavírus elleni védettséget igazoló uniós digitális („zöld”) igazolványuk, miután a járványügyi operatív törzs (CNSU) pénteken Magyarországot is sárga zónába sorolta a járványügyi kockázat szempontjából.

A rendelkezés szombat éjféltől lép hatályba.

Románia azokat az országokat sorolja a sárga zónába, amelyekben az utóbbi két hétben a lakosság több mint 1,5 ezrelékénél mutatták ki a koronavírus-fertőzést. Azok az országok, amelyekben a kéthetes fertőzési ráta meghaladja a három ezreléket, a vörös jelzésű zónába kerülnek.

A CNSU átlagosan hetente frissíti a listát. A sárga zónából érkező utasokra kéthetes karantén vár, kivéve, ha az okostelefonjukon vagy kinyomtatva fel tudják mutatni az európai uniós zöldigazolvány QR-kódját, amely igazolja, hogy legalább tíz napja megkapták az EU-ban elfogadott valamelyik védőoltás második (vagy a Janssen-vakcina egyetlen) adagját, vagy legfeljebb fél éve kigyógyultak a koronavírus-fertőzésből, vagy van friss negatív tesztjük.

A vörös zónából érkezőknek csak a beoltottság nyújt mentességet a karanténkötelezettség alól.

Magyarország kolozsvári főkonzulátusa arra hívta fel a figyelmet a közösségi oldalán, hogy a román hatóságok kizárólag az Európai Unió által jóváhagyott vakcinákat fogadják el, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a Pfizer–BioNTech-, a Moderna, az AstraZeneca, a Covishield és a Janssen-vakcinákat elfogadják, a Szputnyik- és a Sinopharm-vakcinával beoltottakat pedig úgy tekintik, mint akik nincsenek beoltva. A magyar hatóságok által kiállított védettségi igazolványon (plasztikkártyán) szereplő QR-kód nem azonos az európai uniós QR-kóddal, így azt nem fogadják el a román hatóságok – figyelmeztetett a külképviselet.

Az uniós zöldigazolvány romániai érvényességét bárki ellenőrizheti az ingyenesen letölthető CHECK DCC mobilalkalmazással, amely a QR-kód beolvasása után az érintett nevét zölddel mutatja, amennyiben az illető EU által jóváhagyott vakcinával volt beoltva és eltelt tíz nap a teljes immunizálás után. Ha az említett feltétel nem teljesül, az alkalmazás pirossal jelez.

Románia szomszédai közül Magyarország volt az utolsó, ahonnan eddig korlátozások nélkül lehetett beutazni, Bulgária, Szerbia, Ukrajna és Moldova már korábban a vörös zónába került.

A CNSU listáján Románia is a vörös zónába tartozik a lakosság tíz ezrelékét meghaladó kéthetes fertőzési rátával.

Borítókép: az új koronavírus előidézte Covid–19-betegségben szenvedő pácienst tolnak be mentősök a bukaresti Bagdasar-Arseni kórház koronavírus-részlegként működő intenzív osztályára 

Fotó: MTI/AP/Andreea Alexandru

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.