Kettős mércét alkalmazva támadták a magyar kormányt

Kövér László: Nem minden politikai szereplő magatartása járult hozzá e kohézió erősítéséhez.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 10. 21. 19:34
KVR Lszl
Az Országgyűlés plenáris ülése Fotó: Kovács Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A koronavírus-járvány közvetlen és nyílt fenyegetést jelent az emberi életre, és ez rendkívüli jogi helyzetet eredményez minden demokratikus jogállamban – szögezte le Kövér László, az Országgyűlés elnöke csütörtökön az Európa Tanács parlamenti elnökeinek konferenciáján Athénban. Beszédében a házelnök kiemelte: e jogi helyzetben az államnak szuverén cselekvési kötelezettsége van, amelyet úgy kell teljesítenie, hogy az életbiztonság és a jogbiztonság követelményei egyidejűleg érvényesüljenek.

Hozzátette: Magyarországon ez a két alapelv érvényesül a járványügyi védekezésben.

Elmondta, hogy az országban a szükséges óvintézkedések betartása mellett a járványidőszak alatt is a szokásos rend szerint ülésezett az Országgyűlés, így folyamatosan ellenőrizte a kormány tevékenységét. Kövér László ugyanakkor azt is elismerte, hogy a mindennapi életben a világjárványhoz történő alkalmazkodás sokféle korlátozást is jelentett,  s ezt a parlamentnek felelős kormánynak kellett végrehajtania, ezeknek pedig – sok más országhoz hasonlóan – Magyarországon is a parlament felhatalmazására volt szükség.

Rávilágított arra is, hogy Magyarország számos alkalommal osztotta meg a Covid–19 elleni vakcina tartalékait a hozzá forduló nemzetekkel.

– Hiszünk ugyanis abban, hogy a világjárványra adott megfelelő válasz csakis a nemzetek összefogása és együttműködése lehet

– fogalmazott. Méltatta a járvány ellen tettekben is megnyilvánuló szolidaritást, amelyről úgy vélte, továbbra is kohéziót teremt Európa és a világ népei között. Mindazonáltal sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy szerinte nem minden politikai szereplő magatartása járult hozzá e kohézió erősítéséhez.

– Néhány európai uniós intézmény képviselői, illetve tagállami politikusai a járvány elleni védekezés közepette is azt tartották legfontosabb teendőjüknek, hogy hamis tényállításokra támaszkodva, kettős mércét alkalmazva támadják a magyar kormányt a nemzetközi fórumokon, és megpróbálják gyengíteni a pozícióit

– jelentette ki. A Budapest iránt ideológiai előítéletek alapján ellenszenvet tápláló politikusoknak le kellene vonniuk a megfelelő következtetéseket abból, hogy a magyar kormány azon kevesek közé tartozik, amelyek társadalmi támogatottsága nem hogy csökkent volna, hanem nőtt a sikeresnek tekinthető közegészségügyi és gazdasági válságkezelésnek köszönhetően – szögezte le Kövér László.

 

Borítókép: Kövér László házelnök az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. szeptember 27-én

Fotó: MTI/Kovács Attila

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.