Lapozó: A francia migránsvédő szervezet szankcionálná a bevándorlókat kiszűrő munkaközvetítőket

A brüsszeli bank testőrökkel kísérteti alkalmazottait a migráns többségű zónában · Az órák nyolcvan százalékát katalán nyelven tarthatják hamarosan a katalóniai egyetemeken · Vallásközi vezetők a békéért imádkoztak Rómában · A francia migránsvédő szervezet szankcionálná a külföldi munkavállalókat kiszűrő munkaközvetítőket.

Forrás: Mediaworks2021. 10. 08. 18:11
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A brüsszeli bank testőrökkel kísérteti alkalmazottait a migráns többségű zónában 

Testőrökkel kell kísértetni a brüsszeli Északi pályaudvar bejáratától ötven méterre lévő BNP Paribas Fortis bank női alkalmazottait, ugyanis a pályaudvar és környéke már nemcsak félelmetes, hanem életveszélyes zónává is vált. A pénzintézet női munkatársai mindennap fenyegető, nőgyűlölő megjegyzéseket kapnak a pályaudvar körül nagy számban lebzselő migránsoktól és hajléktalanoktól.

Belgium belügyminisztere, Annelies Verlinden arról tájékoztatta a brüsszeli médiát, hogy az Északi pályaudvarnál kialakult krízis miatt már megkezdték az egyeztetéseket a környező városrészek polgármestereivel, a rendőrséggel, valamint Belgium menekültügyi és bevándorlási államtitkárával, Sammy Mahdival is.

Forrás: The Brussels Times

Az órák nyolcvan százalékát katalán nyelven tarthatják hamarosan a katalóniai egyetemeken 

A Spanyolországtól függetlenedni akaró régió folyamatosan jelent be szélsőséges intézkedéseket, amelyekkel a spanyol kultúrát és nyelvet igyekeznek kiirtani a köztudatból. A területükön található egyetemek rektorai csütörtökön nyilatkozatot írtak alá, amelyben kötelezettséget vállaltak arra, hogy fokozatos végrehajtás mellett „a katalán nyelvet elsődleges, úgynevezett járműnyelvként vezetik be az intézményekben”, és a „diplomák, posztgraduális vagy mesterképzések nyolcvan százalékát csak ezen a nyelven lehet majd megszerezni”. A regionális kormány adatai szerint jelenleg az egyetemi tantárgyak felét oktatják csak katalán nyelven. Ha az arányt végül sikerül nyolcvan százalékra feltornázni, akkor olyan diákokat is rákényszeríthetnek a katalán nyelv használatára, akik más autonóm régiókból vagy országokból érkeztek azért, hogy például valamelyik barcelonai egyetemen tanuljanak szakmát.

Forrás: EL MUNDO

Vallásközi vezetők a békéért imádkoztak Rómában 

A Szent Egyed közösség által szervezett kétnapos program záróaktusa volt a Colosseum előtt megrendezett közös ima, amelyen Ferenc pápa és negyven vallási vezető mellett Angela Merkel leköszönő német kancellár is részt vett. A keresztény, zsidó és muzulmán vallási vezetők felhívást intéztek a világ békéjéért, a teremtett világ megóvásáért és kiszolgáltatottak felkarolásáért. „Az Istenhívők felelőssége, hogy elítéljék az erőszak minden formáját és megmentsék a gyűlölettől a szíveket. Kevesebb fegyver és több élelmiszer, kevesebb képmutatás és nagyobb átláthatóság, kevesebb puska és több védőoltás” – hangoztatta Ferenc pápa az imanapon. „A vallások feladata a béke megteremtése, nem pedig gyűlöletszítás vagy háborúskodás” – tette hozzá. Angela Merkel beszédében kiemelte, hogy az emberiségnek sorsközösséget kell vállalnia. Szerinte a világban uralkodó konfliktusok legyőzéséhez kölcsönös megértés, elfogadás és párbeszéd szükséges.

Forrás: Rai News, Corriere Tv

A francia migránsvédő szervezet szankcionálná a külföldi munkavállalókat kiszűrő munkaközvetítőket 

Nem kérnek a bevándorlókból a francia munkáltatók. Az SOS Racisme jogvédő szervezet friss vizsgálata szerint a rövidtávú munkaerő-közvetítéssel foglalkozó ügynökségeknek csaknem a fele, 45 százaléka segíti a francia munkáltatókat abban, hogy kiszűrjék és elkerüljék a külföldi és „nem európai kinézetű” munkásokat. A jogvédő szervezet munkatársai az építkezésszektorban vizsgálódtak. A próbahívások során hetven munkaerő-közvetítő ügynökséget hívtak fel a magukat munkaadóknak álcázó aktivisták. 

A telefonhívások során az ál-munkáltatók azt jelezték a munkaerő-közvetítő irodának, hogy a vállalat kizárólag európai típusú munkavállalókat keres. Az SOS Racisme képviseletében nyilatkozó jogász, Marie Mescam elmondta, hogy nem állt szándékukban sem provokálni, sem vermet ásni az érintett közvetítő ügynökségeknek. Az aktivisták által mégis csapdába csalt és rajtakapott alkalmazottak esetében az SOS Racisme most azt követeli, hogy az érintett alkalmazottakat tíz évig ne lehessen cégvezetőnek kinevezni, és hogy a rövidtávú munkaerő-közvetítéssel foglalkozó szektort teljes egészében kötelezzék antidiszkriminációs tanfolyamok elvégzésére.

Forrás: Franceinfo

Borítókép: az SOS Racisme jogvédő szervezet emblémája (forrás: Flickr)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.