Lapozó: Felfüggesztették az LMBTQ-tankönyv szétosztását a valenciai Castellón iskoláiban

Anarchistákkal csaptak össze a rendőrök Berlinben · Félezer afrikai migráns érkezett hajóval Spanyolországba a hétvégén · A francia kormány üzemanyag-utalványt vezet be az elszabadult árak miatt · Felfüggesztették az LMBTQ-tankönyv szétosztását a valenciai Castellón iskoláiban.

Forrás: Mediaworks2021. 10. 18. 12:18
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Anarchistákkal csaptak össze a rendőrök Berlinben

Hetvenhat embert letartóztattak, negyvenhat rendőr pedig megsebesült egy hétvégi tüntetésen Berlin Kreuzberg nevű kerületében, ahol zömében bevándorlók laknak. A hatóságok még pénteken ürítettek ki egy autóparkot, ahol közel ötven ember élt, emiatt tört ki erőszakos megmozdulás már órákon belül. A rendőrség szerint nem kevesebb mint nyolcezren vettek részt az agresszív demonstráción. Az utcára vonulók gyújtogattak, valamint tárgyakat és közlekedési táblákat dobáltak a kiérkező rendőrökre és a közelben parkoló autókra. Több rendőrt kórházba kellett szállítani a helyszínről. A közelben még vasárnap is találtak olyan bankfiókot, üzletet, amit az autóparkkal való „szolidaritásból” rongálhattak meg. A szóban forgó, német közbeszédben csak Köpi-Platzként emlegetett terület a szélsőbaloldal egyik kulturális központja. Magát a házat nem fenyegeti a hatósági kiürítés veszélye. A berlini fal leomlását követően számos megüresedett épületet vettek használatba anarchisták, baloldali művészek, diákok Berlinben. Az egyik leghíresebb ilyen foglalt házat, a Liebig 34-et tavaly ősszel több mint ezerötszáz rendőr segítségével ürítették ki. Akkor az Antifa mozgalom is képviseltette magát a tüntetéseken.

Forrás: dw.com, tagesspiegel.de

Félezer afrikai migráns érkezett hajóval Spanyolországba a hétvégén

A hatóságok tájékoztatása szerint a Balár- és a Kanári-szigeteken, Valenciában, Andalúziában és Murcia partjainál kötött ki több kiskorú, három várandós nő, és rengeteg marokkói és algériai férfi. Baleár területre érkeztek a legtöbben, mintegy 230-an, de ezúttal a dél-spanyolországi Murciában is több mint 100-an értek partot. Hétfő reggel további 6 csónak kötött ki a Baleár-szigeteken 66 emberrel, így az elmúlt három napban összesen közel 600 főt volt kénytelen befogadni Spanyolország. A hatóságok több holttestet is partra húztak hétvégén, amelyek a csütörtökön a Trafalgar-fok (Cádiz) térségében elsüllyedt, 28 migránst szállító hajóról származnak, többségüket továbbra is eltűntként tartják nyilván. Spanyolország szüntelen migrációs nyomás alatt áll, a két autonóm várost, Ceutát és Melillát naponta ostromolják az illegális bevándorlók, onnan érkezik a legtöbb bevándorló a félszigetre és a szigetekre.

Forrás: rtve.es, efe.com

A francia kormány üzemanyag-utalványt vezet be az elszabadult árak miatt

Miután Franciaországban az üzemanyagok ára elérte, sőt meghaladta a 2018 novemberében regisztrált árszinteket, amelyek akkor az elhúzódó és elfajuló sárgamellényes tüntetések első sorozatát robbantották ki, a francia köztársasági elnök és a francia kormányfő rezidenciáján is megszólaltak a vészharangok hat hónappal az elnöki választások előtt. Franciaország környezetvédelmi minisztere, Barbara Pompili a France2 televíziónak már a hétfő kora reggeli adásában ismertette a francia kormány tervét: az elszabadult energiaárakkal egy időben robbanásszerűen megemelkedett üzemanyagárak ellensúlyozására Párizs bevezeti az üzemanyag-utalványokat is. Az üzemanyag-csekkek tekintetében azonban még csak elhatározás fix, a megvalósítás még várat magára. A francia kormány egyelőre csak a jogosultság kritériumainak a meghatározásán dolgozik, a kritériumok pedig a jogosultak körét fogják automatikusan kialakítani. A franciák eközben elkezdték felhalmozni az üzemanyagot.

Forrás: francetvinfo.fr, bfmtv.com

Felfüggesztették az LMBTQ-tankönyv szétosztását a valenciai Castellón iskoláiban

Az egyik katolikus szervezet feljelentése után a bíróság hétvégén azonnali hatállyal arra utasította az önkormányzatot, hogy állítsa le az érintett könyvek forgalmazását és a tantermekben való szétosztását. Úgy vélik: mivel azok nem lettek megfelelően felülvizsgálva, hosszú távon akár káros hatással is lehetnek a gyerekek fejlődésére. A régió kulturális minisztériuma, aki egyben a feminista és LMBTQ-jogokért is felel, közleményében kifejtette: „zavarba ejtőnek” tartják a bíróság döntését, ugyanis „meggyőződésük, hogy a könyvek iskolai jelenléte jó dolog, és segíti a sokszínűség elfogadását, tiszteletét és a toleranciát, emellett eszköz a tanárok számára, hogy megfelelően érzékenyítsék a tanulókat”. A feljelentő katolikus szervezet azt közölte, hogy nem akarnak semmilyen vallási vagy ideológiai szabadságot megsérteni, de megfelelő ellenőrzés nélkül ezek a könyvek „helyrehozhatatlan károkat” okozhatnak az új generációnak, ezért a szülőknek is kiemelten oda kell figyelniük arra, hogy „az intézmények ne erőltessenek rá semmilyen ideológiát a gyerekekre”. A kiadványokat, amelyek elsősorban a 12–17 éves korosztálynak készültek, az az Egyenlőségi Minisztérium biztosította az oktatási intézményeknek, amely a júniusban elfogadott transztörvényt készítette. Spanyolország teljes területén tanítják már a gyerekeket különböző LMBTQ-tankönyvekből.

Forrás: vozpopuli.com

A borítókép illusztráció. Forrás: Unsplash

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.