Lapozó: Letartóztattak öt dzsihádistát Spanyolországban, akik terrortámadásra készültek

Letartóztattak Madridban és Barcelonában öt dzsihádistát, akik egy spanyolországi terrortámadásra készültek · Szavazati jogot adnának a tartósan Brüsszelben élő külföldieknek · Galícia elnöke ingyenessé teszi az óvodai férőhelyeket · Egy íjjal felfegyverzett iszlám elkövető öt embert ölt meg Norvégiában.

Forrás: Mediaworks2021. 10. 14. 12:15
Kongsberg, 2021. oktber 13. Helysznel rendrk Kongsbergben 2021. oktber 13-n, miutn egy frfi jjal lvldztt a norvg fvrostl, Osltl mintegy 80 kilomterre dlnyugatra fekv vrosban. Tbb embert meglt s megsebestett, mieltt a rendrk elfogtk. MTI/EPA/NTB/Hakon Mosvold Larsen Fotó: Hakon Mosvold Larsen
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Letartóztattak öt dzsihádistát Spanyolországban, akik terrortámadásra készültek

Az algériai állampolgároknál fegyverek, lőszerek voltak és épp egy kalasnyikov rohampuska megvásárlására készültek, amikor a rendőrség lekapcsolta őket. A több hétig tartó hatósági megfigyelés során rendszeresen kapcsolatba léptek az Iszlám Állam virtuális platformjával is. Mindenféle biztonsági intézkedésnek alávetették magukat mind a virtuális, mind a fizikai életben annak érdekében, hogy ne lehessen észrevenni tevékenységüket. Egy spanyolországi merényletre készültek, de hogy pontosan hol, az nem derült ki, ugyanis erre vonatkozó, konkrét terveket nem talált náluk a rendőrség. A most letartóztatott négy férfi kapcsolatban állt egy januárban őrizetbe vett, harci tapasztalattal rendelkező algériai terroristával is, aki egy honfitársával együtt az andalúziai Almeriánál érkezett Spanyolországba több illegális bevándorlóval együtt, majd Barcelonába költözött. 

Forrás: www.abc.es

Szavazati jogot adnának a tartósan Brüsszelben élő külföldieknek

A külföldiek integrálásának érdekében a belga főváros vezetése szavazati jogot adna – regionális politika és fejlesztés kérdéseiben – a legalább öt éve Brüsszelben élő külföldieknek.  A szavazati jog mellett angol nyelvű ügyintézést is biztosítanának a nem belga rezidensek számára a fővárosi régió közigazgatásában. Brüsszel lakosságának igen nagy hányada, egyharmada külföldi állampolgár, és a régió gazdasága már negyed részben rájuk támaszkodik. A csaknem hétszázezer főt számláló külföldi közösség azonban kifogásolja, hogy még mindig nem kaptak szavazati jogot legalább a regionális választásokon.

Pascal Smet, a brüsszeli fővárosi régió európai és nemzetközi kapcsolatokkal megbízott államtitkára szerint a tény, hogy a külföldiek nem hallathatják a hangjukat, ami nem demokratikus és nem segíti az integrációjukat sem. A kérdéses szavazati jog megadása, valamint a közigazgatási ügyek angol nyelvű intézése – a jelenleg rendelkezésre álló francia és holland mellett – azonban a belga alkotmány és az intézményekre vonatkozó törvények módosítását tenné szükségessé, amit csak a belga szövetségi kormány kezdeményezhet és hajthat végre.

Forrás: www.brusselstimes.com

Galícia elnöke ingyenessé teszi az óvodai ellátást

Alberto Núñez Feijóo bejelentette, hogy a következő tanévtől minden állami és magánintézménybe térítésmentesen lehet majd beíratni a gyermekeket. A könnyítés pedig már nemcsak a kétgyermekes családok számára lesz elérhető, mint eddig, hanem már az első gyermek is ingyen járhat óvodába. Feijóo hangsúlyozta: Galícia az első olyan régió lesz ezzel Spanyolországban, ahol nem kell fizetni a legkisebbek felügyeletéért és oktatásáért. A döntéssel egy időben bejelentette azt is, hogy minden spanyol családnak biztosítani szeretné ezt a lehetőséget, ezért aki a jövőben úgy dönt, hogy az ingyenes óvoda miatt Galíciában szeretne élni, azt a családot tárt karokkal várják. 

Forrás: www.vozpopuli.com

Egy íjjal felfegyverzett iszlám elkövető öt embert ölt meg Norvégiában

Szerda este hat után pár perccel kapta a riasztást a norvég rendőrség, hogy Kongsberg belvárosában íjjal lő emberekre egy elkövető. A kiérkező rendőrök tüzet nyitottak a lövöldözőre, akit végül el tudtak fogni. A 37 éves dán származású gyanúsított évek óta az Oslótól 85 kilométerre nyugatra fekvő kisvárosban élt. Az elkövető viszonylag nagy területet járt be lövöldözve, és feltehetően más fegyvert is használt, nem csak íjat. Összesen öten haltak meg sebesüléseik következtében, ketten pedig súlyos sérüléseket szereztek. A sebesültek között van egy éppen szolgálaton kívüli rendőr is. A rendőrség közlése szerint magányos elkövetőről van szó, aki már elismerte a tettét. A norvég TV2 értesülései szerint a tettes dán állampolgár, aki iszlám hitre tért át. Korábban többször is állt orvosi kezelés alatt.

Forrás: NRK, TV2

(Borítókép: Helyszínelő rendőrök Kongsbergben 2021. október 13-án, miután egy férfi íjjal lövöldözött a norvég fővárostól, Oslótól mintegy 80 kilométerre délnyugatra fekvő városban. Több embert megölt és megsebesített, mielőtt a rendőrök elfogták. Fotó: MTI/EPA/NTB/Hakon Mosvold Larsen)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.