Lapozó: Olaszországban életbe lépett a zöldkártya-igazolás

Franciaországban 219 százalékkal több terrorgyanús tevékenységet jelentettek idén · Sikeresnek bizonyult Olaszország oltási kampánya · Három új gettót jegyez a svéd rendőrség · Olaszországban életbe lépett a zöldkártya-igazolás.

Forrás: MEDIAWORKS2021. 10. 15. 16:35
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Franciaországban 219 százalékkal több terrorgyanús tevékenységet jelentettek idén

A francia belügyminisztérium kiberbűnözés elleni osztályának égisze alatt működő Pharos elektronikus portáljára a jogellenes, akár a bűncselekménygyanús viselkedést és online tartalmakat lehet bejelenteni. A Pharos rendőrökből és csendőrökből álló 54 fős nyomozói csoportja pedig elemzi a kifogásolt tartalmakat, valamint a hozzájuk tartozó profilokat, majd a megfelelő rendvédelmi szerveknek továbbítja az információt. Az egy évvel ezelőtt lefejezett francia történelemtanár, Samuel Paty emlékére rendezett ünnepi események előtt a France Inter hírportál arról számol be, hogy Franciaországban a tanár lefejezése után, csak idén 219 százalékkal emelkedtek meg, azaz több mint háromszorosára nőttek a terrorgyanús és/vagy radikális iszlamista ideológiákat népszerűsítő online tartalmak.

„A megerősített megfigyelés és felderítés ellenére mind a mai napig terjednek a francia weben lefejezéseket közvetítő videók” – mondja Cécile Augeraud, a Nanterre-i bűnügyi rendőrség főigazgatóságának kiberbűnözés elleni nyomozóirodájának vezetője.  

Forrás: Valeurs Actuelles

Sikeresnek bizonyult Olaszország oltási kampánya

Hat hete folyamatosan csökken a járványgörbe Olaszországban. Az országos egészségügyi intézet által közzétett adatok a negyedik hullám gyengülését jelzik. A koronavírus szövődményeiben elhunytak száma is csökkenő tendenciát mutat, az elmúlt hét napban átlagosan 38 személy veszítette életét a világjárvány következtében. Egyre kevesebb személy szorul otthoni, illetve kórházi ellátásra, és az intenzív osztályok is fokozatosan felszabadulnak. 

A Mario Draghi vezette kormány nem érte el a zöldkártya bevezetéséhez fűzött reményt, az elmúlt hetekben folyamatosan csökkent az oltakozási hajlandóság az országban. Komoly kihívást jelent a 3,8 millió oltatlan személy 48 óránkénti tesztelése, mely napi egymillió mintavételt igényelne. A Covid-tesztek ára a felére csökkent, számos gyógyszertárban decemberig telítődtek a foglalások. 

Forrás: Las Tampa

Három új gettót jegyez a svéd rendőrség

Három kategóriát különböztet meg no-go zónaként hivatalosan a svéd rendőrség, melyet 2015 óta jegyez, és eddig a három kategóriában összesen 61 gettó volt felsorolva. Az első a „különösen sebezhető terület”, a legproblematikusabb lakóövezet, ahol a rendőrség saját közlése szerint is nehezen, vagy egyáltalán nem tudja a munkáját végezni. Ezen negyedekben a bűnözés rendkívül magas. A bűnelkövetések alapvetően befolyásolják a negyed életét. Az elkövetők szisztematikusan és erőszakosan fenyegetik a szemtanúkat és a bűncselekmények bejelentőit. A „rizikónegyed” olyan városrész, ami jó eséllyel válhat különösen sebezhetővé, a helyzet itt már különösen riasztó. A „sebezhető negyed” a három közül a legenyhébb, de itt is szélsőségesen magas a bűnözők koncentrációja, jelen van a nyílt színi erőszak és drogkereskedelem, és alapvetően megfigyelhetőek a párhuzamos társadalmi struktúrák. 

A most közzétett listán három újabb negyeddel bővült a no-go zónák száma, mindhárom Stockholm megyében található. Az egyiket rögtön rizikózónaként sorolták be, a másik kettőt pedig sebezhetőként. 

Forrás: Sveriges Radio

Olaszországban életbe lépett a zöldkártya-igazolás

Az új törvény értelmében 23 millió olasz állampolgár kizárólag védettségi igazolás birtokában folytathatja munkáját. Mario Draghi miniszterelnök az országos tiltakozások ellenére is tartja magát a szigorú oltási kampányhoz, bár kiemelt figyelemmel követik az első napok reakcióit, több szektor az ország megbénítására tett ígéretet. Baloldali politikai körökben felmerült az általános oltási kötelezettség bevezetésének lehetősége, mely minden 12 év feletti állampolgárra érvényes lenne. Nem vitás, hogy egy hasonló felterjesztés még erőteljesebb ellenállást váltana ki.

Forrás: Affair Italiani

Borítókép: A Covid Green Pass ellen békésen tüntetők Genovában. Fotó: EPA/LUCA ZENNARO

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.