Nem Trump az első, aki alternatív közösségi oldallal próbálkozik

A volt amerikai elnök szembe akar szállni az óriáscégek elnyomásával.

2021. 10. 21. 17:46
U.S. President Trump visits U.S.-Mexico border in Calexico, California
Az amerikai elnök a mexikói határon. Kimeríthetetlen kampánytéma 2020-ra a bevándorlás Fotó: REUTERS/Kevin Lamarque
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Donald Trump saját közösségi platformot hoz létre Truth Social néven. A tervezett indulást 2022 elejére tűzték ki, a volt elnök a Twitter és Facebook elnyomására válaszul kezd bele az új projektbe. 

– Izgatott vagyok, hogy minél előbb megosszam veletek az első igazságomat a Truth Social platformon

 – mondta a volt republikánus elnök, akinek korábban felhasználófiókját a Facebook és a Twitter is befagyasztotta a január 6-i capitoliumi eseményeket követően. A technológiai óriások Trump elnökségének második felében egyre többször jelölték bejegyzéseit nem megbízhatónak, vagy törölték azokat. A Capitolium előtti zavargások során – amelynek következtében öt ember vesztette életét – Trump három posztját is törölték, amelyek azon felül, hogy választási csalást emlegettek – az elveszített novemberi elnökválasztással kapcsolatban –, felszólították híveit, hogy hagyjanak fel az erőszakkal és menjenek haza.

Nem ez az első próbálkozás egy, a Facebookkal vagy Twitterrel szembeni alternatív közösségi hálózat létrehozására.

2018-ban indult útnak a Parler nevű platform, amely leginkább konzervatív jobboldali gondolkodású emberek számára nyújtott lehetőséget nézeteik megosztására. A kezdeményezés mögé olyan ismert jobboldali hírességek és politikusok is beálltak, mint Ivanka Trump, a volt elnök lánya, Pete Ricketts, Nebraska állam kormányzója vagy éppen Ted Cruz republikánus szenátor. A Trump-támogatók kedvelt „találkozóhelye” lett a platform, azonban a tartalomszűrés hiányának következtében megjelentek a különböző szélsőséges beállítottságú felhasználók is.

A Parler népszerűségének csúcsát a 2020-as elnökválasztások fináléjában, valamint ezután érte el. Ekkorra már több mint tízmillió felhasználója volt az oldalnak, valamint a Twitteren és a Facebookon is egyre több figyelmet kapott.

Mielőtt a január 6-i események miatt a Parlert is leszedték a különböző alkalmazásboltok kínálatából, első helyen szerepelt az Apple Store legnépszerűbb alkalmazásainak listáján. John Matze, a Parler vezérigazgatója akkor így kommentálta az eseményeket:

Igen, elsők voltunk, ameddig a Twitter dühöngő fake news csürhéje és az igazságos versenyt ellenző barátaik el nem lehetetlenítettek.

Azóta a Parler újra elérhető az Apple alkalmazásboltjában, ezt azonban az alapelv feladásával tették lehetővé: a platform tartalmát felügyelik, az erőszakos és erőszakra buzdító tartalmakat kiszűri az átalakított algoritmus.

Trump új közösségi hálózata abból a szempontból eltér az eddigiektől, hogy egy volt elnök hozza létre azt. Ez onnan nézve is egyedülálló, hogy az üzletemberből politikussá avanzsált Trump még mindig hatalmas befolyással és népszerűséggel bír a Republikánus Párton belül és a szavazók körében is. 

A CNN szeptemberi kutatása szerint a hívek 63 százaléka szerint továbbra is Trump a legalkalmasabb a párt vezetésére.

Abban már jobban megoszlanak a vélemények, hogy a volt elnöknek kellene-e megmérkőznie 2024-ben a Fehér Ház Ovális Irodájának székéért, azonban a támogatottságának mértéke tagadhatatlan. Mindeközben Joe Biden népszerűsége folyamatosan csökken, és még saját pártján belül sem találnak támogatásra az elnök javaslatai, nem beszélve arról, hogy az afganisztáni elkapkodott kivonulás miatt nemzetbiztonsági szakértőktől is rengeteg kritikát kapott.

A Truth Social a Trump Media & Technology Group és a Digital World Acquisition Corporation vállalatok közös projektjeként indul majd el, előreláthatólag 2022 első negyedévében. A platform béta verziója már novemberben elérhető lesz az Apple alkalmazásboltjában, meghívott tesztelők számára. Trump bizakodó a kezdeményezéssel kapcsolatban.

–Azért hoztam létre a Truth Social oldalt, hogy szembeszálljak a technológiai óriáscégek elnyomásával

– mondta a platform indulását bejelentő nyilatkozatban. Hozzátette:

– Mindenki azt kérdezi tőlem, miért nem száll szembe valaki ezekkel a technológiai vállalatokkal? Nos, mi nemsokára szembe fogunk!

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.