Nicolae Ciucă védelmi miniszter alakíthat kormányt Romániában

Az államfő szerint sürgősen teljes jogkörű kormányra van szükség az országot sújtó egészségügyi válság közepette.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 10. 21. 13:56
AUSTIN, Lloyd; CIUCA, Nicolae Ionel
Bukarest, 2021. oktber 20. Nicolae Ciuca romn vdelmi miniszter (b) s amerikai hivatali partnere, Lloyd Austin (k) fogadsi nnepsgen vesz rszt Bukarestben 2021. oktber 20-n. MTI/EPA/Robert Ghement Fotó: Robert Ghement
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Romániában két éve kormányzó Nemzeti Liberális Párt (PNL) jelöltjének, Nicolae Ciucă tartalékos tábornagynak, ügyvivő védelmi miniszternek adott kormányalakítási megbízást csütörtökön Klaus Johannis államfő.

Az elnök arra hivatkozott, hogy Romániának sürgősen teljes jogkörű kormányra van szüksége az országot sújtó egészségügyi válság közepette. A bejelentésre az elnök Ciucă-t is meghívta, aki azt mondta: minden felelős parlamenti erővel tárgyalni fog az általa javasolt kormány támogatásáról. 

Ciucă 54 éves tartalékos tábornagy, Románia volt vezérkari főnöke (2015–2019), pártonkívüliként kapott védelmi miniszteri megbízást a 2019 novemberében alakult, Ludovic Orban vezette kisebbségi PNL-kormányban, majd a tavalyi választásokon a PNL jelöltlistáján jutott be a bukaresti szenátusba. Ciucă tavaly decemberben – Orban lemondását követően –, a jobbközép koalíciós kormány beiktatásáig, két héten át ügyvivőként vezette a bukaresti liberális kormányt, majd a PNL, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) részvételével alakult, Florin Citu liberális miniszterelnök vezette koalíciós kormányban ismét védelmi miniszterként tevékenykedett.

 Médiaértesülések szerint Florin Cîțu háttérbe vonulása nem a jobbközép koalíció helyreállítása előtt akarja megnyitni az utat: 

Ciucă most egy PNL–RMDSZ kisebbségi kormány számára kérne bizalmat a parlamenttől, de nem az eddigi jobbközép koalíciót felrúgó USR, hanem a legnagyobb parlamenti frakcióval rendelkező, 2019 óta ellenzékben lévő Szociáldemokrata Párt (PSD) támogatására számítva.

Dacian Cioloș csütörtökön leszögezte: az USR nem szavaz bizalmat egy nélküle alakult kisebbségi kormánynak, mert az – parlamenti többség híján – nem lesz képes megvalósítani a szükséges reformokat.

A csütörtöki kormányalakítási tárgyalások előtt Marcel Ciolacu, a PSD elnöke nem nyilatkozott arról: támogatnának-e a szociáldemokraták egy PNL–RMDSZ kisebbségi kormányt, de elemzők szerint nem valószínű, hogy a PSD továbbra is ragaszkodna az előre hozott választásokhoz, és bevállalná a bűnbak szerepét a politikai válság elnyújtásáért a jelenlegi katasztrofális járványhelyzetben. A román média a párt éléről államfővé választott Johannis közbelépésének tulajdonítja a PNL irányváltását. Bár a PNL vezetői szerda este is még azt hangoztatták, hogy a PNL újonnan megválasztott elnökét, Florin Cîțut javasolják a kormányfői posztra, csütörtök reggel a párt végrehajtó testülete egy ötperces ülésen egyhangúlag megszavazta, hogy nem erőlteti tovább – az USR és a PSD által elfogadhatatlannak tartott, a parlamentben megbuktatott – Cîțu kormányfőjelöltségét, hanem az államfő bizalmi embereként ismert Ciucă-t jelöli a posztra.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke korábban, az államfővel folytatott egyeztetés után azt mondta: megérti a liberálisok érveit, és tiszteli Ciucă kiváló katonai pályafutását, 

de elvi okok miatt fenntartásokkal viszonyul ahhoz, hogy egy katona vezessen egy politikai kormányt, ezt csak a rendkívüli helyzetre való tekintettel tudja elképzelni, nem hosszú távú megoldásként. 

Kelemen Hunor akkor úgy fogalmazott, ha Ciucă valóban megkapja a megbízást, és ha megkeresik, az RMDSZ mindenesetre kész meghallgatni a miniszterelnök-jelölt ajánlatát egy általa vezetendő kabinet támogatásáról, az esetleges kormányzati részvételről később dönt a magyar szövetség.

Romániában ez már a második kormányalakítási kísérlet, amióta a parlament megbuktatta a PNL elnöke, Florin Cîțu által vezetett jobbközép koalíciós kormányt. Ha ez is kudarcba fullad, az államfő feloszlathatja a törvényhozást, és előre hozott választásokat írhat ki.

Borítókép: Nicolae Ciucă román védelmi miniszter (b) és amerikai hivatali partnere, Lloyd Austin (k) fogadási ünnepségen vesz részt Bukarestben 2021. október 20-án

Fotó: MTI/EPA/Robert Ghement

 

   

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.