Párizs és Berlin az EU-szabályok betartását követeli Varsótól

Ez nem csupán erkölcsi kötelezettség. Ez jogi kötelezettség is – áll a közös közleményében.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 10. 09. 11:42
GOWIN, Jaroslaw; MORAWIECKI, Mateusz
Brüsszel, 2021. augusztus 11. A 2021. augusztus 11-én közreadott képen Mateusz Morawiecki sajtótájékoztatót tart Brüsszelben 2021. június 25-én. A Jaroslaw Gowin távozó kormányfõhelyettes vezette Egyetértés párt választmánya ezen a napon úgy döntött, hogy kilép a lengyel kormánykoalícióból és a párt képviselõi saját parlamenti csoportot alapítanak. Ha az Egyetértésnek mind a 12 képviselõje távozik, a Jog és Igazságosság (PiS) által irányított kormánykoalíciónak 220 mandátuma lesz, vagyis formálisan elveszíti többségét. MTI/AP pool/Olivier Matthys Fotó: Olivier Matthys
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lengyelország jogi és erkölcsi kötelessége, hogy európai uniós tagállamként maradéktalanul és feltételek nélkül betartsa az uniós szabályokat – szögezte le a francia és a német külügyminiszter pénteken késő este kiadott közös közleményében.

Emlékeztetünk arra, hogy az európai uniós tagság kéz a kézben jár a közös értékek és szabályok maradéktalan és feltétlen betartásával

– áll Jean-Yves Le Drian francia és Heiko Maas német tárcavezető közleményében. Leszögezik, hogy ez minden tagállamra nézve értendő, így Lengyelországra is, amely fontos helyet foglal el az Európai Unióban.

Ez nem csupán erkölcsi kötelezettség. Ez jogi kötelezettség is

– áll a francia–német közleményében.

Az uniós jog elsőbbsége kizárólag azokon a területeken állhat fenn, ahol az Európai Uniónak hatásköre van, ennek kereteit az EU alapszerződései rögzítik – áll a dokumentumban.

A magyar kormány határozata leszögezi, az uniós intézmények kötelesek tiszteletben tartani a tagállamok nemzeti identitását, amely elválaszthatatlan része alapvető politikai és alkotmányos berendezkedésüknek. Az uniós intézmények mellett a tagállami jogalkalmazó szervek – így különösen az alkotmánybíróságok és bíróságok – jogosultak arra, hogy az európai uniós hatáskörök terjedelmét és határait vizsgálják – írják.

Az Orbán Viktor által jegyzett határozatban a kormány felkéri az EU intézményeit, hogy működésük során tartsák tiszteletben a tagállami szuverenitást – ismertette a sajtófőnök.

Pénteken hasonló szellemű nyilatkozatot tett Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, aggasztónak nevezte a lengyel alkotmánybíróság előző napi döntését. Ursula von der Leyen közölte: az uniós bizottság megkezdte a lengyel alkotmánybíróság döntésének elemzését, annak eredménye alapján határoz a további lépésekről.

A varsói alkotmánybíróság csütörtökön kimondta: az uniós alapszerződés egyes előírásai összeegyeztethetetlenek a lengyel alkotmánnyal. A taláros testület Mateusz Morawiecki kormányfő márciusi indítványára vizsgálta meg az uniós jog és a lengyel alkotmány elsőbbségének kérdését.

Döntésében a varsói taláros testület leszögezte: ellentmond a lengyel alkotmánynak, ha egyes uniós előírások felhatalmazzák a bíróságokat az államfő által adott bírói kinevezések felülvizsgálatára. A lengyel alaptörvénnyel az uniós alapszerződés azon előírásai sincsenek összhangban, amelyek a nemzeti alkotmány figyelmen kívül hagyására jogosítják fel a bíróságokat. Nem felelnek meg a lengyel alkotmánynak azok a lépések sem, amelyeket Brüsszel – az uniós alapszerződésekre hivatkozva – a Lengyelország által átruházott hatásköröket átlépve tesz.

Orbán Viktor miniszterelnök szombat reggel aláírta azt a kormányhatározatot, amely üdvözli a lengyel alkotmánybíróságnak a nemzeti jog és az európai uniós jog viszonyáról hozott határozatát, egyben felkéri az EU intézményeit, hogy tartsák tiszteletben a tagállami szuverenitást – tájékoztatta Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke szombaton az MTI-t.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.