Plágiumbotrányba keveredett Luxemburg miniszterelnöke

Xavier Bettel 56 oldalas szakdolgozatából mindössze kettő nem plágiumgyanús.

Mediaworks–Hírcentrum
Forrás: Luxembourg Times2021. 10. 27. 15:55
BETTEL, Xavier
Xavier Bettel luxemburgi miniszterelnök a NATO-tagországok állam-, illetve kormányfõinek találkozójára érkezik Brüsszelben 2021. június 14-én. Fotó: Kenzo Tribouillard Forrás: MTI/EPA/Pool/Kenzo Tribouillard
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Xavier Bettel luxemburgi kormányfő szerdán beismerte, hogy egyetemi szakdolgozatának írásánál pár dolgot „máshogy kellett volna csinálni”, miután egy nyomozás felfedte: az 56 oldalas dokumentum mindössze két oldala nem plágiumgyanús – írta a Luxembourg Times portál. Mint azt megjegyzik, Bettel először nem is akart reagálni a plágiumbotrányra, ám lépéskényszerbe került, amikor a Reporter nevű portál oknyomozó cikke megjelent. Ebben az újságírók azt állítják, hogy az 1999-ben a Nancy Egyetemen (ma Lotaringiai Egyetem) készült írás telistele van plagizált oldalakkal. – Lényegében csak a bevezető és a záró fejezetben nincs plágium – írták, hozzátéve: 

az 56 oldalas dolgozat húsz (!) oldalát egy az egyben az Európai Parlament weboldaláról vették át. 

A dokumentum témája egyébként az európai parlamenti választások lehetséges reformja volt. Bettel állítólag egy görög európai parlamenti képviselő jelentésének kilenc oldalát is forrásmegjelölés nélkül emelte át. A liberális miniszterelnök helyzetét súlyosbítja, hogy egykori témavezetője is úgy nyilatkozott: nem biztos, hogy a dolgozat átmenne a mai plágiumkereső szoftvereken. 

Xavier Bettel 2013-ban váltotta Jean-Claude Junckert Luxemburg miniszterelnöki székében, így az egyik legrégebb óta hatalmon lévő európai országvezető. A magyarországi híroldalakon legutóbb a gyermekvédelmi törvényt ért európai kritikák miatt szerepelt. Maga is homoszexuális, 2015-ben kötött házasságot párjával, ugyanabban az évben, amikor a nagyhercegségben zöld jelzést kapott az egyneműek házassága. 

Borítókép: Xavier Bettel luxemburgi miniszterelnök Brüsszelben 2021. június 14-én. Fotó: MTI/EPA/Kenzo Tribouillard

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.