időjárás 3°C Vilma 2021. December 5.
logo

PNL–RMDSZ kisebbségi kormányról kezdődtek tárgyalások

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2021.10.22. 17:17 2021.10.22. 18:06
PNL–RMDSZ kisebbségi kormányról kezdődtek tárgyalások

Közös, kétpárti kisebbségi kormány alakításáról kezdődtek tárgyalások pénteken Romániában a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) között.

Nicolae Ciucă, a PNL kormányalakítással megbízott miniszterelnök-jelöltje és Florin Cîțu, a PNL elnöke a PNL székházában egyeztetett Kelemen Hunorral, az RMDSZ elnökével.

A megbeszélést követen csak a két pártelnök nyilatkozott a sajtónak. Kelemen Hunor elmondta: elsősorban azt kellett megbeszélniük: tudják-e folytatni a közös kormányzást, és arra a következtetésre jutottak, hogy igen. Ezek után a két párt tárgyalóküldöttsége szombaton összeül kidolgozni a közös kormányprogramot. Ha ez sikerül, akkor nem kétséges, hogy a kormány összetételéről, a tárcák elosztásáról is meg tudnak majd egyezni – mutatott rá Kelemen Hunor.

 Cîțu úgy vélekedett: hétfőn véglegesítheti a miniszterek névsorát, így Nicolae Ciucă kedden terjesztheti be az általa javasolt kabinet névsorát és programját a parlamentnek, tehát a legvalószínűbb az, hogy a miniszterjelöltek szakbizottsági meghallgatása után, csütörtökre hívhatják össze bizalmi szavazásra a két ház együttes ülését.

Újságírói kérdésre válaszolva Citu tagadta, hogy pártja már alkut kötött volna a – PNL és Klaus Johannis államfő által rendszeresen bírált – Szociáldemokrata Párttal (PSD) a kisebbségi kormány parlamenti elfogadásához szükséges támogatásról. Jelezte: a Mentsétek meg Romániát Szövetséggel (USR) is tárgyalni fognak a parlamenti többség megszerzése érdekében.  Cîțu szerint az USR-nek megvan a lehetősége, hogy szavazatával segítse a PNL–RMDSZ-kormány beiktatását. A PNL és PSD közti állítólagos paktumra vonatkozó vádakat elhárítandó megjegyezte: azért alakult ki kormányválság Romániában, mert az USR megszavazta a PSD bizalmatlansági indítványát, és megbuktatta az általa vezetett kormányt.

Klaus Johannis államfő csütörtökön bízta meg kormányalakítással Nicolae Ciucă tartalékos tábornagyot, jelenlegi ügyvivő védelmi minisztert, akinek tíz napon belül kell bizalmat kérnie a parlamenttől az általa javasolt kormány számára.

Borítókép: Nicolae Ciucă román védelmi miniszter (b) és Klaus Johannis román elnök kezet fog közös bejelentésük után Bukarestben 2021. október 21-én

Fotó: MTI/AP/Andreea Alexandru