Tengeralattjáró-ügy: Úgy tűnik, kibékült Macron és Biden

A két vezető közölte: kész megerősíteni az Európai Unió és a NATO közötti szövetséget.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 10. 30. 11:55
MACRON, Emmanuel; BIDEN, Joe
Rma, 2021. oktber 29. Emmanuel Macron francia elnk (j) s Joe Biden amerikai elnk megbeszlst folytat Rmban 2021. oktber 29-n. Macron s Biden a G20-as orszgcsoport cscstallkozjra rkezett az olasz fvrosba. MTI/AP/Evan Vucci Fotó: Evan Vucci
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kész megerősíteni az Európai Unió és a NATO közötti szövetséget Joe Biden amerikai és Emmanuel Macron francia elnök – ezt a két államfő jelentette be pénteken Rómában, ahol megbeszélést tartottak a szombaton kezdődő G20-csúcs előtt.

Biden és Macron első alkalommal találkozott a szeptemberben kialakult diplomáciai feszültség óta.

Ezt az okozta, hogy Ausztrália az akkor létrehozott brit–amerikai–ausztrál védelmi és biztonsági partnerség (AUKUS) nyomán felmondott egy szerződést francia tengeralattjárók vásárlásáról, helyette pedig nukleáris meghajtású, de hagyományos fegyverzettel ellátott tengeralattjárók beszerzéséről állapodott meg az Egyesült Államokkal.

Az EFE spanyol hírügynökség szerint a két elnök a megbeszélésük előtti sajtótájékoztatón mosolyogva jelent meg, szívélyes hangulatban volt.

Meg akarjuk erősíteni az EU és a NATO közötti stratégiai szövetséget

– mondta Macron, aki egyúttal kifejezte abbéli szándékát is, hogy együttműködjenek az indiai- és csendes-óceáni térség biztonságának szavatolásában, abban a térségben, ahonnan Franciaország érzése szerint kiszorították a tengeralattjáró-válságot követően. Hangsúlyozta: Párizs és Washington a bizalom helyreállításán dolgozik, ez pedig magában foglalja a megerősített együttműködést.

Biden az Egyesült Államok legrégebbi és leghűségesebb, rendkívül értékes szövetségesének nevezte Franciaországot,

egyúttal elismerte, hogy az Egyesült Államok ügyetlen módon intézte a nukleáris meghajtású tengeralattjárók beszerzéséről szóló megállapodást.

– Azt hittem, hogy Franciaországot sokkal korábban tájékoztatták arról, hogy a megállapodás nem valósul meg – mondta Biden. Macron a kérdésre, hogy a kapcsolatok helyreálltak-e, úgy felelt: „Együtt tisztáztuk azt, amit tisztáznunk kellett.”

Borítókép: Emmanuel Macron francia elnök és Joe Biden amerikai elnök megbeszélést folytat Rómában 2021. október 29-én

Fotó: MTI/AP/Evan Vucci

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.