Vesztegzárat vezettek be Lettországban

Az intézkedést a koronavírus-járvány rohamos terjedése miatt hozták, egyelőre november 15-ig lesz hatályban.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 10. 21. 8:56
null
Medical workers wait in vaccination booths for patients at a local community sports hall converted into a vaccination centre in Ventspils, Latvia, on March 30, 2021, on the first day of practice run for mass vaccination against the coronavirus (Covid-19) launched by the Northern Kurzeme Regional Hospital, as the government tries to ramp up vaccinations nationwide. - Latvia currently has the second lowest vaccination rate in the European Union after Bulgaria, according to official data. (Photo by Gints Ivuskans / AFP) Fotó: GINTS IVUSKANS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rigai kabinet szerdán újabb átfogó járványügyi korlátozásokat és éjszakai kijárási tilalmat vezetett be a járvány megfékezésére. A vesztegzár egyelőre november 15-ig lesz hatályban.

Krisjanis Karins miniszterelnök a szerdai kabinetülést követően közölte, hogy 

az intézkedések célja áttörni a fertőzési láncolatokat és tehermentesíteni, ahogy ő fogalmazott, a szörnyen túlterhelt egészségügyi ellátórendszert.

A korlátozások részeként csütörtöktől csak az alapvető élelmiszereket árusító üzletek tarthatnak nyitva, a sport-, a kulturális és a szabadidős létesítményeknek, valamint a szórakozóhelyeknek be kell zárniuk. A vendéglátóipari egységek csak elvitelre szolgálhatnak fel ételeket. A gyülekezéseket megtiltották. 

A kijárási tilalom pedig este nyolc órától reggel öt óráig lesz hatályban. A lakosok csak alapos indokkal hagyhatják el lakóhelyüket ez idő alatt. 

Az iskolák távoktatásra, az alkalmazottak pedig – ahol ez lehetséges – távmunkára állnak át. A lett egészségügyi hatóságok szerint a fertőzöttségi ráta rekordértéket ért el, az utóbbi két hétben százezer lakosra átlagosan 1400,8 koronavírus-fertőzött jutott. Daniels Pavluts egészségügyi miniszter szerint országosan már több kórház intenzív osztálya betelt.

Az 1,9 milliós balti ország lakosságának valamivel több mint felét oltották be eddig a koronavírus ellen. A rigai vezetés hónapok óta igyekszik az alacsony oltakozási kedvet serkenteni. Járványügyi szakértők mindemellett borúlátónak mutatkoztak a karantén újbóli elrendelése kapcsán. Mint mondták, az intézkedést későn hozták meg és csak rövid távon jelent megoldást a fertőzöttek magas számára. A járvány kitörése óta Lettországban 191 321 fertőzöttet azonosítottak, akik közül 2944 hunyt el a kórban.

Borítókép: Az egészségügyi dolgozók oltófülkékben várják a betegeket a helyi közösségi sportcsarnokban, amely oltóközponttá alakult, Ventspilsben, Lettországban, 2021. március 30-án

Fotó: Gints Ivuskans / AFP

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.