időjárás 16°C Paszkál 2022. május 17.
logo

Vesztegzárat vezettek be Lettországban

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2021.10.21. 08:56 2021.10.21. 10:30
Vesztegzárat vezettek be Lettországban

A rigai kabinet szerdán újabb átfogó járványügyi korlátozásokat és éjszakai kijárási tilalmat vezetett be a járvány megfékezésére. A vesztegzár egyelőre november 15-ig lesz hatályban.

Krisjanis Karins miniszterelnök a szerdai kabinetülést követően közölte, hogy 

az intézkedések célja áttörni a fertőzési láncolatokat és tehermentesíteni, ahogy ő fogalmazott, a szörnyen túlterhelt egészségügyi ellátórendszert.

A korlátozások részeként csütörtöktől csak az alapvető élelmiszereket árusító üzletek tarthatnak nyitva, a sport-, a kulturális és a szabadidős létesítményeknek, valamint a szórakozóhelyeknek be kell zárniuk. A vendéglátóipari egységek csak elvitelre szolgálhatnak fel ételeket. A gyülekezéseket megtiltották. 

A kijárási tilalom pedig este nyolc órától reggel öt óráig lesz hatályban. A lakosok csak alapos indokkal hagyhatják el lakóhelyüket ez idő alatt. 

Az iskolák távoktatásra, az alkalmazottak pedig – ahol ez lehetséges – távmunkára állnak át. A lett egészségügyi hatóságok szerint a fertőzöttségi ráta rekordértéket ért el, az utóbbi két hétben százezer lakosra átlagosan 1400,8 koronavírus-fertőzött jutott. Daniels Pavluts egészségügyi miniszter szerint országosan már több kórház intenzív osztálya betelt.

Az 1,9 milliós balti ország lakosságának valamivel több mint felét oltották be eddig a koronavírus ellen. A rigai vezetés hónapok óta igyekszik az alacsony oltakozási kedvet serkenteni. Járványügyi szakértők mindemellett borúlátónak mutatkoztak a karantén újbóli elrendelése kapcsán. Mint mondták, az intézkedést későn hozták meg és csak rövid távon jelent megoldást a fertőzöttek magas számára. A járvány kitörése óta Lettországban 191 321 fertőzöttet azonosítottak, akik közül 2944 hunyt el a kórban.

Borítókép: Az egészségügyi dolgozók oltófülkékben várják a betegeket a helyi közösségi sportcsarnokban, amely oltóközponttá alakult, Ventspilsben, Lettországban, 2021. március 30-án

Fotó: Gints Ivuskans / AFP