Következő mérkőzések
Franciaország
18:002024. július 01.
Belgium
Portugália
21:002024. július 01.
Szlovénia

A járványhelyzet súlyosbodása fenyegeti Csehországot

A távozó és az új kormány nem egységes abban, hogy hogyan kellene kezelni a járványt.

Magyar Nemzet
Forrás: AP, Reuters, MTI2021. 11. 14. 7:36
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre komolyabb csapásokat mér a koronavírus-járvány negyedik hulláma Csehországra, amelyet az előző hullámok idején is megviselt a koronavírus. Szerdán 14 557 embernél mutatták ki a fertőzést egyetlen nap alatt, ami megközelíti a tél és a tavasz során látott rekordokat. A betegségben elhunytak száma egyelőre nem éri el a korábban közzétett számokat – pénteken 65-en haltak meg –, ami valószínűleg a beoltottak viszonylag magas arányának köszönhető.

A lakosság mintegy 58 százaléka kapta meg mindkét, koronavírus elleni oltását.

Az egyre súlyosabb helyzet láttán azonban növekszik az oltakozási hajlandóság: míg október elején naponta alig néhány ezren vették fel az oltóanyagot, október végére ez a szám már elérte a napi harmincezret.

Létfontosságú, hogy egységesek legyünk

– figyelmeztetett Adam Vojtěch egészségügyi miniszter, utalva arra, hogy jelenleg ügyvivő kormánya van Csehországnak, az októberi választások nyomán hamarosan új kabinet áll fel, ám addig is szükséges cselekedni. A távozó kormány és a választásokon győztes, az új kormányt alakító ellenzék között nincs teljes egyetértés a járvány elleni új intézkedések terén, de tovább egyeztetnek. Ugyanakkor

a felek egyetértenek abban, hogy a gazdasági és a kereskedelmi élet újabb teljes lezárására most nincs szükség.

A legutóbbi szigorítások néhány héttel ezelőtt léptek életbe: ezek szerint minden zárt helyen kötelező az FFP2-es kategóriájú védőmaszkok viselése, csak azok látogathatják a vendéglőket, akik be vannak oltva, illetve bizonyítani tudják, hogy már túlestek a Covid–19-betegségen. Az oltás felvételének ösztönzését szolgáló intézkedés minden bizonnyal az is, hogy november elsejétől megszűntek az ingyenes tesztek a lakosság számára. A kormány elrendelte a mintegy 1,4 millió általános és középiskolai diák letesztelését november utolsó hetében. Adam Vojtěch közölte:

Az utóbbi időben rendkívüli módon megromlott a koronavírusjárvány-helyzet, ezért az egészségügyi minisztériumnak erre már reagálnia kell.

A minisztérium kampányt indított, a sajtóban, a portálokon és a közösségi hálózatokon haldokló, illetve elhunyt személyek sokkoló fényképeit tette közzé, ezzel próbálva ösztönözni az oltakozásra.

– A kampány realista, mert eddig nem mutattuk meg az embereknek, hogy mire képes a Covid. Sokan ezért nem a tényeknek, hanem a hamis információknak hittek

– jelentette ki Martina Koziar Vašáková miniszterhelyettes. A szerdai kimutatás szerint a kórházakban 3295 beteget ápolnak, közülük 486-an súlyos állapotban vannak. A morvaországi Znojmo kórházában az életmentő műtétek és a rákos betegek kezelése kivételével nem fogadnak betegeket, hiszen a Covid-páciensek számára fenntartott 15 ágy mindegyike megtelt, 40 koronavírus-fertőzöttet ápolnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.