A könnyű drogok legalizálását sürgeti az olasz baloldal és az Ötcsillag Mozgalom

Aláírásgyűjtésbe kezdtek, hogy a kérdésről népszavazáson dönthessenek az állampolgárok.

2021. 11. 12. 10:00
null
AFGHANISTAN-UNREST-POPPY Fotó: NOOR MOHAMMAD
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ideológiai harcok és óriási biznisz áll a könnyű drogok legalizálása mögött 

– hívja fel a figyelmet az olasz jobboldal. Olaszországban jövőre népszavazásra bocsátják a cannabis otthoni termelésének és fogyasztásának engedélyezését. A kezdeményezők 600 ezer aláírást gyűjtöttek össze, a Legfelsőbb Bíróságon a sor, hogy döntsön, kiírja-e a referendumot. A támogatók szerint a marihuána használatának, terjesztésének és termelésének felszabadítása több előny jelenthetne Olaszországnak: gazdaságélénkítő ereje lenne, hiszen több milliárd eurós bevételt jelentene az államkincstárnak. Ugyanakkor munkahelyeket teremtene, visszaszorítaná a szervezett bűnözést és a kábítószer terjesztése miatt börtönbe kerülő személyek száma is jelentősen csökkenne. 

Az olasz jobboldali szövetségesek ezúttal is közösen kívánnak fellépni az országot fenyegető kísérletek megállítására. A kormánytöbbség részét képező Liga és a Hajrá, Olaszország! valamint az ellenzéki Olasz Fivérek kizárólag egy kábítószermentes társadalom építésén hajlandók fáradozni. A Nazione Futura szervezet jóvoltából, Róma történelmi belvárosában rendezték meg azt a konferenciát, amelyen a három jobboldali párt képviselője bejelentette a cannabisellenes bizottság megalapítását. 

Célunk, hogy felhívjuk az állampolgárok figyelmét, hogy a 2022-ben esedékes referendumon nemmel szavazzanak. A könnyű drogok liberalizálása hamis üzenet lenne a fiataloknak, és a szervezett bűnözés visszaszorítását sem oldaná meg. Továbbá tudományos kísérletek is bizonyítják, hogy a nagy mennyiségű kábítószer-termelésnek környezetszennyező hatása is van

– nyilatkozta a Nazione Futura elnöke. Az esemény szervezője felhívta a figyelmet, hogy a referendum kezdeményezői nemcsak a vadkender, hanem a kokacserje termelését is engedélyeznék. 

Luca Toccalini képviselő a Liga álláspontját ismertetve lapunknak elmondta: sajnos Olaszországban egyre több fiatal nyúl kábítószerhez, ami többek között a világjárvány pszichés terheinek a következménye is. Mint mondta, támogatják a népszavazás kiírását, hiszen minden népnek joga van dönteni saját sorsáról. A politikus kiemelte, hogy a jó döntés érdekében azonban hiteles tájékoztatásra van szükség, nem féligazságok vagy hazugságok terjesztésére. Az embereknek jogukban áll tudni, milyen visszafordíthatatlan pusztításokat okoz a kábítószerek használata – tette hozzá Toccalini.

Az ellenzéki Olasz Fivérek képviselője. Maria Tetesa Belliccio parlamenti képviselő lapunknak úgy nyilatkozott, hogy pártja egy kábítószer- és függőségmentes társadalomban hisz. Felhívta a figyelmet arra a tapasztalatra, hogy azokban az országokban, ahol engedélyezték a könnyű drogok használatát, az alkalmi fogyasztók közül nagyon sokan függővé váltak. Kiemelte: az Olasz Fivérek feladata, hogy szabad társadalmat építsen, olyan állampolgárokkal, akik egy egészséges társadalom aktív tagjai, képesek megvalósítani vágyaikat, építeni jövőjüket. Akik az élet nehézségeire válaszokat, megoldásokat keresnek, építik a közösséget, nem pedig narkotikumok kábításába menekülnek − mondta az ellenzéki politikus. A képviselő azt is hamis hírnek tartja, miszerint a narkotikumok házi termelése és forgalmazása állami bevételt jelentene, miközben visszaszorítaná a maffia tevékenységét. Elképesztő dolognak tartja, hogy vannak, akik úgy gondolják, az emberek egészsége árán meg lehet tölteni az államkasszát. Sajnos épp az ellenkezője történne. Óriási terhet jelentene az egészségügynek a függőségben szenvedők kezelése.

A konferencián bemutatták Daniele Saponaro Kábítószeres fiatalság című könyvét, amelynek célja, hogy korrekt és érthető módon bemutassa a fiataloknak a kábítószer használatának veszélyeit, visszafordíthatatlan következményeit. A könyv elsősorban a sztereotípiák és hamis elképzelések tisztázását tűzte ki célul. A szerző kiemelte, fontosnak tartotta megmutatni, hogy

 elsősorban kulturális és ideológiai harcról van szó.

A kötetben a szerző konkrét adatokkal alátámasztva mutatja be, hogy a kábítószerek legalizálásának legnagyobb nemzetközi támogatója nem más, mint a milliárdos filantróp, Soros György.  

Borítókép: Mákföld Afganisztánban (Fotó: Noor Mohammad/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.