A szocialisták nyertek a helyhatósági választásokon Venezuelában

Az EU kedden teszi közzé előzetes értékelését a voksolásról, 2022-ben pedig részletes jelentést is kiad.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 11. 22. 14:38
MADURO MOROS, Nicols
Caracas, 2021. november 22. A Miraflores elnöki palota által közreadott képen Nicolás Maduro venezuelai elnök (k) beszél támogatóihoz Caracasban 2021. november 22-én hajnalban, a hét végén tartott regionális és helyhatósági választások után. A venezuelai választási bizottság közlése szerint az ország 23 megyéjébõl a kormányzó szocialisták húszat szereztek meg, míg a legutóbbi, 2017-ben tartott választásokon a kormányzó párt indulói 19 megyében nyertek, az ellenzék pedig négyben. A választásokra az Európai Unió tizenöt év óta elõször ismét küldött megfigyelõket. MTI/EPA/EFE/Miraflores elnöki palota Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormányzó szocialisták győzelmét jelentette be hétfőn a venezuelai választási bizottság Venezuelában a múlt hét végén tartott regionális és helyhatósági választásokon. A bizottság közlése szerint vasárnap a választásra jogosultak 41 százaléka, azaz mintegy 8,1 millió ember járult az urnákhoz. Hozzátették, hogy a voksoláson csupán apróbb, elszigetelt problémák adódtak.

Az ország 23 megyéjéből a szocialisták húszat szereztek meg, míg a legutóbbi, 2017-ben tartott választásokon a kormányzó párt indulói 19 megyében nyertek, az ellenzék pedig négyben.

Nicolás Maduro elnök már a részeredmények közzétételét követően elsöprő győzelmet emlegetett. Henrique Capriles ellenzéki politikus, korábbi elnökjelölt Twitteren választási csalást emlegetett. Tomas Guanipa, aki a főváros, Caracas polgármesteri székéért indult az ellenzék színeiben mindazonáltal úgy vélte, az eredmény fényében át kell gondolniuk a stratégiájukat.

– Az azonban egyértelmű, hogy az ország nagy többsége változást akar, és nekünk ezért kell küzdenünk

– tette hozzá.

Az eredmények visszalépést jelentenek az ellenzék számára, amely a 2018-as elnökválasztást és a 2020-as parlamenti választást még bojkottálta arra hivatkozva, hogy a voksolás úgysem lesz tisztességes. Jelöltjei viszont idén mégis megmérették magukat, miután a rezsimre kirótt nemzetközi szankciók nem tudták megingatni Maduro hatalmát, továbbá azért, mert a választásokra az Európai Unió tizenöt év óta először ismét küldött megfigyelőket. Az EU kedden teszi közzé saját, előzetes értékelését a voksolásról, 2022-ben pedig részletes jelentést is kiad. Az országban 2024-ben elnökválasztást tartanak.

Borítókép: Nicolás Maduro venezuelai elnök támogatóihoz beszél Caracasban 2021. november 22-én hajnalban, a hét végén tartott regionális és helyhatósági választások után (Fotó: MTI/EPA/EFE/Miraflores elnöki palota)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.