Az osztrák mintát követnék Róma újabb szigorításai

Ausztriában máris meghozta gyümölcsét az oltatlanokra vonatkozó korlátozás: több mint százezren kérték a vakcinát.

2021. 11. 17. 5:45
null
Miln, 2021. szeptember 1. Egy utas vdettsgi igazolst ellenrzik a milni Kzponti plyaudvaron 2021. szeptember 1-jn. Tbb mint tven olaszorszgi plyaudvaron van rvnyben biztonsgi kszltsg, mert oltsellenes csoportok bejelentettk: meg akarjk bntnai a plyaudvarok mkdst, amirt a kormny szeptember 2-tl ktelezv teszi a vdettsgi igazolsokat a nagy tvolsg vasti kzlekedsben. MTI/AP/LaPresse/Claudio Furlan Fotó: Claudio Furlan
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a többi európai ország drámai helyzetéhez késpest Olaszországban még mindig kedvezők a járványügyi mutatók, a lassú, de folyamatos romlás óvatosságra inti az ország vezetését. Az Európában tapasztalható tömeges megbetegedések elkerülésére Róma sem zárja ki újabb korlátozások bevezetését.  

Sajtóforrások szerint az olaszok ez alkalommal az osztrákok mintáját követnék abban, hogy korlátozzák az oltást elutasító népesség életterét.

Az új szabályok értelmében az éttermek, múzeumok, színházak és sportarénák által nyújtott szolgáltatásokat csak a beoltottak élvezhetnék, vagy azok, akik nem több, mint hat hónapja gyógyultak ki a betegségből. A negatív Covid-teszt a továbbiakban már nem tenné lehetővé a fenti szabadidős tevékenységek élvezését, a munkavégzéshez azonban továbbra is elfogadnák a teszteredményt. Az oltási kampány gyorsítására továbbá a Covid-igazolvány határidejének leszűkítésével tenne kísérletet a kormány. A jelenleg érvényben lévő 12 hónapról 9 hónapra csökkentenék a zöldkártya érvényességét, amivel elsősorban azt szeretnék elérni, hogy a 40–50 éves korosztály is felvegye az emlékeztető oltást.

Az infrastrukturális és egészségügyi minisztérium legfrissebb rendelete szerint pedig új szabályokat vezetnek be a tömegközlekedési eszközök igénybevételére is. A taxik hátsó ülésein legfeljebb két személy foglalhat helyet, a buszokon, a metrókon és a villamosokon újra egy méteres biztonsági távolságot kell megtartani, a vonatok pedig azonnal leszállíthatják azon utasokat, akik esetében felmerül a betegség gyanúja.

A kormány várhatóan már a hét második felében dönt a kórházi személyzetre, az idősotthonok dolgozóira érvényes emlékeztetőoltás-kötelezettségről is.

Az oltási kampány elején beoltott egészségügyi dolgozók között 192 százalékosan ugrott meg a fertőzési arány. Míg szeptember közepén 936 esetet regisztráltak, addig november 14-én már 2736-ra emelkedett a beoltott egészségügyi dolgozók között a megbetegedések száma.

Eredményes az osztrák szigor. Alexander Schallenberg, Ausztria új szövetségi kancellárja szerint az Európában elsőként bevezetett szigorú intézkedés, amely kizárólag az oltatlan embereket kötelezi otthonmaradásra, máris meghozta a gyümölcsét. A korlátozás ugyan csak hétfőn lépett életbe, Schallenberg adatai szerint azonban már annak beharangozása után is ugrásszerűen megnőtt az első oltásra jelentkezők száma Ausztriában: a múlt héten 128 813 ember kérte a koronavírus elleni vakcina első adagját, és összesen csaknem félmillió osztrák jelent meg az oltópontokon első vagy második oltásának a felvételére.

Borítókép: egy utas védettségi igazolását ellenőrzik a milánói központi pályaudvaron 2021. szeptember 1-jén (Fotó: MTI/AP/LaPresse/Claudio Furlan)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.