Brüsszel nem kommentálja, hogy a holland rendőrök tüntetőkre lőttek

A liberális vezetésű Hollandiát nem éri jogállamisági kritika az állampolgárokkal szemben alkalmazott erőszak miatt.

Magyar Nemzet
2021. 11. 22. 13:54
null
Hga, 2021. november 12. A koronavrus jrvny megfkezsre az gyviv holland kormny ltal bejelentett hromhetes rszleges korltozsok ellen tiltakoznak Hgban 2021. november 12-n. A korltozsok msnaptl lpnek rvnybe Hollandiban. MTI/EPA/ANP/Jeroen Jumelet Fotó: Jeroen Jumelet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az Európai Bizottság szerint az erőszaknak nincs helye az európai társadalomban, így a tüntetéseken sem. Viszont nem az Európai Bizottság, hanem a holland igazságszolgáltatás feladata annak felderítése, hogy Rotterdamban sérült-e a jogállamiság, a hatóságok megfelelő és arányos ­eszközökkel léptek-e fel a demonstrálókkal szemben – mondta hétfőn Brüsszelben az Európai Bizottság szóvivője az erőszakba torkollt hollandiai tüntetésekkel kapcsolatban. A szóvivő egyúttal Ursula von der Leyen elnök az ügyben képviselt álláspontját tolmácsolta. 

Lapunk is írt róla: Rotterdamban péntek este négy tüntető is megsérült, amikor az egyenruhások figyelmeztető lövéseket adtak le a korlátozások miatt utcára vonuló tömegben. Mark Rutte holland miniszterelnök később azt mondta, hogy a demonstráció valójában színtiszta erőszak volt, az ehhez való jogot pedig sosem fogja védelmébe venni. Vasárnap este immár harmadik napja folytatódtak a járványügyi szigor miatti megmozdulások a Benelux-államban.

– Természetesen a jogállamiságot tiszteletben tartó, békés tüntetéseket szeretnénk látni. De a közbiztonság fenntartása tagállami feladat, a helyi igazságszolgáltatás hatáskörébe tartozik. A speciális eseteket, mint amilyen a rotterdami, nem tudjuk kommentálni

– tették hozzá hétfőn az Európai Bizottság szóvivői szolgálatának részéről.

Emlékezetes, az Európai Unióban zajló jogállamisági vitában Hollandia képviseli az egyik legmarkánsabb álláspontot: Hága a január elsejével hatályba lépett jogállamisági rendelet egyik legfőbb támogatója. 

A hollandok szerint fel kellene függeszteni a jogállamiságot mellőző tagállamoknak folyósítandó uniós forrásokat. A közép-kelet-európai államok részéről viszont régóta emlegetett érv, hogy Brüsszel nem azonos mércével méri az EU-országokat. A hétfői bizottsági tájékoztatón is hangoztatott szempont volt, hogy a liberális vezetésű Hollandia esetében vajon miért nincs jogállamisági kritika az állampolgárokkal szemben alkalmazott erőszak miatt.

Borítókép: a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások ellen tiltakoznak Hollandiában (Fotó: MTI/EPA/ANP/Jeroen Jumelet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.