Cihanouszkaja: A belaruszok nincsenek biztonságban

A korábbi ellenzéki elnökjelölt közölte, hazájában mindennap félnek az emberek a letartóztatástól.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 11. 24. 17:17
CIHANOUSZKAJA, Szvjatlana
Strasbourg, 2021. november 24. A fehéroroszországi elnökválasztás után Litvániába menekült Szvjatlana Cihanouszkaja fehérorosz ellenzéki vezető felszólal az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban 2021. november 24-én. MTI/EPA/Julien Warnand Fotó: Julien Warnand Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A belaruszok nincsenek biztonságban sem a hazájukban, sem külföldön, de az európaiak sincsenek biztonságban, a rezsim ugyanis aláássa Európa biztonságát és stabilitását; ma már nemcsak a belarusz , hanem az európai demokrácia is veszélyben van – jelentette ki Szvjatlana Cihanouszkaja, korábbi belarusz ellenzéki elnökjelölt Strasbourgban szerdán. Szvjatlana Cihanouszkaja az Európai Parlament plenáris ülésén hangsúlyozta: mindenkinek joga van ahhoz, hogy szabadságban és méltóságban éljen. Ettől megfosztották a belaruszokat, akiknek szerinte minden nap félniük kell a letartóztatástól. Azt hangsúlyozta, hogy a belarusz demokratikus mozgalom nem engedheti meg, hogy tovább várjon Európára. Amíg a belarusz vezetés megfosztja saját állampolgárait a jogaiktól, bebörtönzi az ellenzékieket, vagy agyonveret tiltakozókat, addig Európa udvarias beszédekben követel szabadságot a fogvatartottaknak azt várva, hogy véget érjen a politikai válság.

Hamar eltűnt a Belarusz iránti médiaérdeklődés is

– közölte.

Az európai szolidaritás és aggodalom megnyilvánulásait konkrét cselekedeteknek kell követniük. Európának kezdeményező szerepet kell vállalnia az autokráciával szemben. „A mi szabadságharcunk az önök szabadságharca is” – fogalmazott. Az unió Belarusz elleni szankcióival kapcsolatban Cihanouszkaja azt mondta:

az uniós szankciók működnek, megosztják a belarusz rezsim elitjét és lerombolják a korrupciós rendszereket.

Végezetül azt kérte az Európa Uniótól, ne feledkezzen meg a belarusz politikai foglyokról, és segítsen azoknak is, akik kénytelenek voltak elhagyni az országot.

David Sassoli, az Európai Parlament elnöke kifejtette: Cihanouszkaja, aki 2020-ban nyerte el az Európai Parlament (EP) a gondolat szabadságáért, az emberi jogok védelméért odaítélhető Szaharov-díját, a demokráciáért és a szabadságért vívott harc szimbóluma, számos bebörtönzött politikai fogoly hangját közvetíti. Hangsúlyozta, Minszk továbbra is megsérti állampolgárainak jogait, elhallgattatja a civil társadalmat, és az elnyomást nap mint nap fegyverként használja. A rezsim nem habozik az alapvető emberi jogok tiszteletben tartása nélkül, életeket veszélybe sodorva embereket használni kizárólag arra, hogy destabilizálja az Európai Uniót – emelte ki. „Az Európai Unió értékei nem eladók. Az EP felszólítja a többi uniós intézményt, hogy szintén álljanak ki az alapvető jogok védelme mellett” – jelentette ki Sassoli.

Borítókép: A belarusz elnökválasztás után Litvániába menekült Szvjatlana Cihanouszkaja belarusz ellenzéki vezető felszólal az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban 2021. november 24-én. (Fotó: MTI/EPA/Julien Warnand)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.